Výhrady muslimů k petici "Čeští muslimové odsuzují teroristické útoky v Izraeli ze 7.10.2023"

 


foto: Smoke billows during the Israeli military bombardment of the northern Gaza Strip, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas, 
15 November 2023, Photo: FADEL SENNA / AFP


✻   ✻   ✻


Čeští muslimové odsuzují teroristické útoky v Izraeli ze 7.10.2023
(Čeští muslimové/Czech muslims @Facebook)

Odsouzení teroristických útoků na území Izraele

7.října 2023 byla na nevinných izraelských civilistech, včetně mnoha žen a dětí, spáchána nelidská zvěrstva. Česká islámská komunita tyto činy, které nemůže nic ospravedlnit, důrazně odsuzuje a sdílí bolest těch, kteří ztratili blízkého člověka, a sdílí muka rodin, jejichž členové byli uneseni. Otřesné obrazy masakrů neozbrojených civilistů jsou nesnesitelným útokem na lidskou důstojnost a život a jsou v rozporu s našimi islámskými hodnotami a islámským humanismem. Proto kategoricky odsuzujeme teroristickou organizaci Hamás a všechny organizace, které nesou za tento, i další útoky, odpovědnost, nebo které jej schvalují.  

Bohužel je jasné, že palestinští civilisté nemají žádný prospěch z nedávného vývoje a trpí jeho následky. Bolest palestinské rodiny je stejná jako bolest izraelské rodiny. A život palestinského dítěte je stejně cenný jako život izraelského dítěte. A proto je nutné zopakovat, že trvalé ochrany izraelských i palestinských rodin lze do budoucna dosáhnout pouze odmítnutím terorismu a likvidací jeho hrozby, jinak se bude utrpení neustále opakovat. 

A právě proto vyzýváme muslimy v České republice k modlitbě, aby Izraelci a Palestinci našli cestu a hlavně ochotu k míru.

24.října 2023.

zdroj: Čeští muslimové odsuzují teroristické útoky v Izraeli ze 7.10.2023


✻   ✻   ✻


Výhrady a připomínky k petici z 24.10.2023 (@Online mešity)

Administrátorky Online mešity, spoločenstva slovensky a česky hovoriacich muslimiek majú výhrady a obavy z formulácie vyhlásenia a petície, ktorá koluje na sociálnych médiách od 24.10.2023.

My, muslimky považujeme petíciu v súčasnom znení za nepodpísateľnú a neakceptovateľnú. Poprosili sme o pomoc učených ľudí a zástupcov registrovaných muslimských organizácií a ich stanovisko je zhodné s našim v Online mešite. Nemáme dôvod podpisovať a odsudzovať niečo, s čím nemáme nič spoločné.

Znenie petície je nešťastne jednostranné a vyvoláva dojem, ako by sme my, muslimovia mali niečo spoločné s konaním militatných skupín a museli sa preto za nich ospravedlňovať a odsudzovať ich. Nemáme s tým nič spoločné. Odsudzujeme násilie na civilistoch na oboch stranách. Odsudzujeme okupáciu a genocídu.

Nie je to z našej strany ignorovanie ani ničnerobenie. Sestry muslimky (ne)únavne pracujú na tom, aby sme česky a slovensky hovoriacim ľudom priblížili možnosť poznať pravdu a vytvoriť si uvážený záver. Nie je to ani podporovanie ani fandenie militantným skupinám. Sestry prekladajú správy zo živých vysielaní a nezávislých rôznych zdrojov.

Prekladáme správy z rôznych dostupných zdrojov z rôznych jazykov a ponúkame informácie, ktoré sa nedostanú do slovenských a českých médií hneď. Za pár týždňov či mesiacov sa v dlhých článkoch analytici a historici a iní odborníci zmienia, že určité správy boli súčasťou propagandy, ako tomu už je priebežne aj teraz.

Problémom českého a slovenského národu je, že ľudia čítajú nadpisy, veria falošným správam a hľadajú jednoduché príjemné riešenie. Dlhé články, ktoré prichádzajú pozdejšie na vysvetlenie situácie čo sa vlastne stalo, sa k väčšine ľudí už nedostanú, ľudia si ďalej opakujú už vyvrátené falošné správy. 


Petícia je podľa nás príkladom toho, keď ľudia nemajú prístup k nezávislým informáciám a pokladajú za pravdu to, čo im je predostrené jasne zaujatými jednostrannými médiami.

Specifické výhrady administrátorek Online mešity ohledně použití slov v petici:

Muslimové jsou bezzákladně obviňováni z podpory terorismu a žádání, abychom veřejně odsoudili činy militantních skupin Hamas, Hizbollah, ISIS a jiných.

My, běžní muslimové, neneseme žádnou zodpovědnost za žádnou z těchto skupin a ani je nijakým způsobem nepodporujeme a nemáme s nimi žádné spojení.

My, muslimové odsuzujeme násilí a nepravost bez ohledu na to, kdo se toho dopouští.

Násilí na jedné straně se nevyřeší násilím na druhé straně.

Velmi vážné a děsivé je, že když takovéto specifické veřejné odsouzení vyjádří někdo z muslimů, je to použito jako nepřímý důkaz toho, že my muslimové máme s těmito skupinami něco společného.

Naše slova jsou potom zneužívána na ospravedlnění genocidy v Gaze tím, že se odvádí pozornost veřejnosti zamínkou boje proti terorismu. Požadavek na odsouzení militantních skupin se tedy přímo zneužívá k tomu, aby byla naše slova překroutěna a použita k schvalování genocidy v Gaze.

Dalo by se například uvést: "Považujeme za důležité zdůraznit, že naše podpora Palestiny nepodporuje neislámské jednání skupiny Hamás."

Fráze "Likvidace hrozby terorismu" zní, jako by se snažili získat povolení k genocidě v Gaze.

I začátek textu je velmi manipulativní. Nevinné izraelské oběti? Priznání "zvěrství" na jedné straně a nezmiňuje se jakákoli zodpovědnost na straně druhé.

Výzva k "míru", zatímco probíhá genocida?

Jde o manipulaci při sdílelí se zdůrazněním vět, ve kterých palestinské děti mají stejná práva jako izraelské, zatímco předtím i poté je tam přijetí zodpovědnosti a odsouzení terorismu, což znamená souhlas s pokračováním válečných zločinů.

Nadpis petice. Petice za odsouzení terorismu spáchaného na území Izraele. Nechápeme důvod, proč by to muslimové měli podepsat a hned se nabízí otázka: proč ne petice na odsouzení válečných zločinů/genocidy páchané na území Palestiny? Izraelci dělají na YouTube videa a vysmívají se celé situaci a my máme mít důvod podepsat petici jako omluvu? Za dezinformace? Za to, že Palestince nazývají nejhoršími jmény? Že chtějí jejich vyhlazení? Dle Izraele bylo zabito údajně 1400 lidí, ale na palestinské straně 6000 (v čase psaní textu).

Nabízíme pomoc s úpravou volby slov a vhodnější formulací petice. V aktuálním znění se od petice výrazně distancujeme. 

Kolektiv administrátorek projektu a společenství Online mešita

zdroj: Online mešita


K aktuálnímu dění v Gaze, viz web "Online Mešita"


 


Petice "Čeští muslimové odsuzují teroristické útoky v Izraeli ze 7.10.2023" byla publikována na FB profilu (Čeští muslimové/Czech muslims @Facebook) s tímto textem 25.10.2023.

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)

"Kultura a umění v post-industriální společnosti" Daniel Bell (1976)