Křik ve stroji - umění o nikom a pro nikoho (Michael Hauser, Miroslav Petříček, Vladimír Brož) (11.10.2023)

 


Křik ve stroji - Svoboda jednotlivce a státní moc
10.10. - 12.10.2023 @Právnicka fakulta Univerzity Karlovy

Happening "Křik ve stroji" měl podtext "Svoboda jednotlivce a státní moc", jeho průběh ale spíš potvrdil vliv státní moci na jednotlivce, ale hlavně v praxi ukázal, jak současný jedinec preferuje sladkou lež a hořkou pravdu vytěsňuje, jak to jen jde.

Umění ve veřejném prostoru

Forma happeningu spočívala vtěsnat do vstupní haly Právnické fakulty hesla demonstrující veřejnou diskusi ve všech svých odstínech a autoři (Petr Agha, Epos 257 a Vladimír 518) tak sprejem nebo transparenty představili, co se lidem honí hlavou. Problém tohoto způsobu vyjádření (a následné debaty) byla absence společenského kontextu, ve kterém se tyto postoje vyskytují a hlavně, z jakého ideového základu vyvěrají. Výsledkem byla pouze levitace prázdných slov ve vstupní hale fakulty UK, nad kterými se vedla nesourodá diskuse, potvrzující relativizaci skutečných významů a souvislostí. Problém tedy nebyl v možném střetu názorů, ty tady vůbec nebyly, ale v absenci myšlení jako takového. Momenty v debatě, které nejlépe vystihují celou akci:

Michael Hauser

Zřejmě jediný účastník debaty s názorem, který jej veřejně prezentuje, viz jeho kniha "Manifest socialistického hnutí" (Neklid, 2023). Jeho první reakce byla, že tato hesla píší na univerzitách sami studenti, nikoli umělci. Rovněž se vymezoval vůči užívání přívlastku "extrémistický", protože je zavádějící. Mnohem zajímavější by ale byla odpověď na otázku: Jak se tato akce shoduje s Manifestem radikálního realismu (text manifestu @Artalk), jehož byl spoluautorem? 

Miroslav Petříček

Legendární filosof a žák Jana Patočky se v úvodu odkazoval k existencialistovi Camusovi s tím, že člověk by měl mít právo na "křik" po svobodě. Během svých příspěvků ale nebylo jasné, jakou ideu zastává. Jeho "křik" je tedy jen jakýmsi modus operandi současné demokracie. Člověk bez obsahu, který je ale formálně svobodný: Herbert Marcuse by se dnešní jednorozměrnosti člověka hodně divil. 

Vladimír Brož (518) kromě pěší cesty do Brna má potřebu se také vyjadřovat ke společenskému dění. V úvodní řeči se vehementně vymezoval vůči generalizování typu "all cops are bastards" , které ale obratem popřel generalizujícím a sarkastickým komentem na adresu "padesátníka z kanceláře", který mu chodí kazit jeho umění. Skutečným bizarre momentem bylo pseudomoudro, že extrémismus se rodí v hlavě a skoro to vypadá, že jde o biologický proces. Tímto myšlením Vladimír bagatelizuje a hlavně zamezuje řešení extrémismu, protože jej odstřihává od reality a zabstraktňuje. Druhý význam jeho teze je, že extrémista je člověk s diagnozou. Umělec má po problému, svět je nádherný (jestliže zastáváte povolené názory většinou). Další pseudomoudro bylo "ponaučil sem se od svých rodičů" a "doporučuji vystoupit z vyježděných kolejí stereotypu" a trochu "rebelovat". 

Rapper Vladimír Brož 518 potvrzuje, ze umění a kultura byly zcela kooptovány systémem (korporacemi). Revoluci, kterou nabízí není zdola a jedince ji nevznitřnil, jak tomu bývá u skutečných Pravd (A. Badiou); jinými slovy: The revolution will not be televised, The real revolution will be live, brother. 

Závěr - umění o nikom a pro nikoho

Ačkoli to z výše uvedeného nevypadá, happening "Křik ve stroji" přece jen něco kladného přinesl. Pozitivum je nepřímé potvrzení slov z již zmíněného Manifestu radikálního realismu, kdterý tvrdí, že "umění se již dlouho nachází v agonii" a "postupně ztrácí jakožto specifický obor lidské činnosti svoji výjimečnost, která se opírala o napětí mezi autonomií formy a jeho společenským obsahem". Neveselá zpráva je, že extrémismu, tak jak byl vágně autory označen a popsán, ubývat nebude, naopak vše nasvědčuje, že se vyplní Dostojevského vize: "Nastupuje čtvrtý stav, už buší na dveře, dobývá se dovnitř, a když mu nikdo neotevře, vylomí je.Odmítá všechny dřívější ideály a zavrhuje každý dosud platný zákon."  

A až se tak stane, položte současným umělcům otázku: Co to je za extrémismus? Vím jistě, že Vladimír Brož vám určitě odpoví a vás to uklidní. 











Populární příspěvky z tohoto blogu

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)

"Kultura a umění v post-industriální společnosti" Daniel Bell (1976)