Black History Month 2010 "Outro."

Posledním únorovým dnem vrcholí oslavy Black History Month 2010 v USA a Kanadě, toto téma je nebo by mohlo být blízké nám všem bez rozdílu naší náboženské, politické nebo etnické příslušnosti. Ačkoliv se jedná o oslavy konkrétní etnické skupiny, jejich utrpení a perzekuce bylo v první řadě lidským selháním, tudíž jeho význam je univerzální a vzhledem k stále se opakujícím rasovým a xenofóbním útokům i v současné společnosti, považoval jsem toto téma za aktuální a zajímavé i zde v ČR. Otroctví, lynčování nebo segregace jsou záležitosti z daleké minulosti a jejich neustálé připomínání může vytvářet konstantní pocit viny na jedné straně a křivdu na druhé.
Jak to je ve skutečnosti, to je spíše otázka pro Američany samotné, dle mého názorů více chyb a nevyrovnanosti mezi lidmi udělala v USA Affirmation action (Pozitivní diskriminace). Pro pochopení a vcítění se do Afroameričana je třeba si uvědomit, že represe ze strany bělochů byly Afroameričané nuceni řešit sami, bělocha nezajímalo, že černoch musí sedět v zadní části autobusu, že restaurace nebo toalety jsou zvlášť pro bílé a zvlášť pro barevné. Toto je moje úvaha, ale možná by změna v postavení černochů přišla mnohem později, kdyby historie neměla osobnosti jako byl například Malcolm X nebo M.L.King Jr. a jasně nazvali stav věcí pravými jmény. Fakt, že černoch sám začal měnit svoje postavení dává jasný důvod k připomenutí jejich historie.

V plánu bylo spousta témat, ale potřeboval bych den, který má 48 hodin, abych je zrealizoval. Vyselektoval jsem ještě tři témata, na které se ještě dostane čas. Jedním z nich bude kniha Tváře moderního Jazzu od Lubomíra Dorůžky, další je informace, pro většinu možná neznámá, o brooklynském knihkupectví The Nkiru Center for Education and Culture, které provozovali Talib Kweli a Mos Def v letech 96 až 99. Závěr bude věnován velké osobnosti jazzu a poezie, Gil Scott Heronovi, souvisí s tím také jeho nové album, I´m new here, vydané tento měsíc.

Výše zmíněný význam o univerzálnosti nebo spíše lidské rovině tohoto svátku BHM 2010 je myšlen také proto, že dnes mají Spojené Státy černošského prezidenta a tím dostaly Afroameričené jasný impuls, že jsou společností brány vážně, touto volbou dost možná jasně skončilo mentální otroctví všech bez rozdílu pleti.


Black Mistory Month by Mecca Audio, pt.II

The Autobiography of Malcolm X
Public Enemy - Shut´em Down
Emory Douglas
Malcolm X (19.5.1925 - 21.2.1965)
Gil Scott-Heron - WINTER IN AMERICA
Leroy McLucas

Dopis Malcolma X /al-hajj Malik al-shabazz/ z Mekky
Strana Černých Panterů
Mumia Abu Jamal ...live from death row...
Frederick Douglass
Black Star feat. Common
a film by Charles Burnett "Killer of Sheep"






Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)