Mumia Abu Jamal ...live from death row...


Doposud se na těchto stránkách psalo o událostech z afro-americké historie, které proběhly v 60. letech (Malcolm X, Martin Luther King, Nation of Islam), tento příběh z počátku 80.let bude výjimkou a bude vyprávět osudy novináře z Philadelphie jménem Mumia Abu Jamal.
Osud tohoto černošského aktivisty inspiroval KRS-One napsáním skladby "Free Mumia" a do knihy M.A.Jamala "Live from death row" napsal úvod Chuck D (Public Enemy). V USA i ve světě vzniklo několik hnutí na Jamalovu podporu, kterým pomáhají slavné osobnosti jako Sting, Paul Newman, Danny Glover a nebo Rage Against the Machine, rovněž se v Jamalově případu angažuje celosvětová organizace na podporu politických vězňů Amnesty International.
Život dnes 47letého M.A. Jamala, který od roku 1982 čeká v cele na popravu, není naplněn scénami z chudých čtvrtí ani obchodníky s drogami. Bývalý člen hnutí Černých panterů a držitel ceny za žurnalistiku v Pennsylvanii byl po obvinění z vraždy filadefského policisty odsouzen k trestu smrti. Podle svých příznivců je Mumia Abu Jamal mučedníkem a obětí rasismu; rodina a kolegové zavražděného policisty Daniela Faulknera jej ale považuje za chladnokrevného vraha.


M.A. Jamal se stal symbolem pro odpůrce trestu smrti zvláště poté, co ve své knize popsal americké soudnictví jako rasistické a zkorumpované. Případ se točí kolem incidentu, k němuž došlo 9. prosince 1981 ve čtyři hodiny ráno v centru Philadelphie. Tehdy 25letý policista Daniel Faulkner zastavil oranžový Volkswagen, v němž jel Jamalův bratr. Jamal, který v této době pracoval jako taxikář, to viděl z parkoviště na druhé straně ulice. Obžaloba tvrdí, že Jamal policistu zblízka zastřelil a Faulkner jej v sebeobraně zranil. Jamal oponuje tím, že policistu zastřelil neznámý spolujezdec Jamalova bratra a on sám byl postřelen, když Faulknerovi nabízel pomoc. Policie zde našla i Jamalův legálně držený revolver a pět nábojnic.
O necelý rok později soud uznal Jamalovu vinu a odsoudil je k trestu smrti. Bývalý novinář se však rozhodl, že za zrušení rozsudku bude bojovat; tvrdil, že má k dispozici nová svědectví včetně přiznání skutečného vraha. Soudy však všechny žádosti o nový proces zamítly.
Jamal se nevzdával a usiloval stále o nový soud, přesto v prosinci 2001 soud zamítl 28. z 29 Jamalových žádostí o nový proces včetně všech stížností na ovlivňování svědků, rasovou předpojatost poroty a falšování důkazů. Jediným pozitivem bylo zrušení rozsudku smrti kvůli technické chybě; soud v roce 1982 prý špatně poučil porotu, jak se shodnout na polehčující okolnosti.

Dosáhnutí spravedlnosti je v tomto případě složitý proces, který je bržděn lidským chybením a nedostatkem prozíravosti.

Fakta o případu Mumia Abu Jamal:
9. prosince 1981
Philadelphský policista Daniel Faulkner byl zastřelen poté, co zastavil auto Jamalova bratra, kvůli jízdě v protisměru.

1982
Jamal jde před soud, který je uznal vinným z vraždy a v červnu jej odsoudil k trestu smrti.

1989
Jamal se odvolal k pensylvánskému Nejvyššímu soudu, který verdikt nižších soudů potvrdil.

1995
Ve světě se zdvihla vlna protestů proti odsouzení Jamala, který se dožadoval obnovení líčení z důvodu nových skutečností v případu.

1998
Nejvyšší soud v Pensylvánii opět odmítl další žádost o nový proces.

27. dubna 1999
Danielle Mitterandová, vdova po bývalém francouzském prezidentovi, po setkání s Jamalem řekla, že je přesvědčena o jeho nevině.

18. srpna 1999
Největší odborový policejní svaz vyzval k bojkotu společností i jednotlivců podporujících Jamala.

4. října 1999
Nejvyšší soud USA odmítl Jamalovo odvolání.

2000
Jamalovi obhájci zveřejnili videozáznam, na kterém se muž jménem Arnold Beverly přiznal ke střelbě na policistu Faulknera, federální soudce svědectví odmítl a státní soudce zamítl požadavek na nový proces.

18. prosince 2001
Federální soudce ve Philadelphii zrušil téměř dvacet let starý trest smrti pro Jamala, ten je však stále považován za vinného z vraždy.








V případě Mumia Abu Jamala jsou ale i názory proti jeho propuštění, viz toto tričko, které bylo k dostání ve Filadelfii.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)