"Čertův chlapík : Román z Antil" Joseph Zobel (1946)

 


Autor, rodák z malé vsi na ostrově Martinique, později učitel na lyceu ve Fort-de-France je tvůrcem regionální antilské literatury. Jeho román, psaný za války, za režimu vichystické vlády, tehdy censurou zakázaný,byl vydán po osvobození Martinique za podpory nové vlády, jejímž je autor tiskový attachém. Čertův chlapík je černoch, který unikne robotění na plantážních polích a ve vsi Diamantu na Martinique se zařídí po svém a stává se středem kolektivního pracovního úsilí, protože "když se nějaká věc dělá společně pro blaho jedince, tu je zároveň blahem i pro všechny". Hrdina povídky "Čertův chlapík" v jedné ze ze svých úvah praví: "... černoši přece byli porobeni jen proto, aby se civilisovali... Ale já myslím, že stálým tím tvořením bohatství pro ty, kteří mají odpovědnost za jejich osud, jsou již dost civilizovaní..." Knihu Joseph Zobel dokončil již v srpnu 1942, z důvodu zákazu cenzury vyšla až v r. 1946.

"Tuto knihu jsem napsal pro své bratry, kteří úpí v pekle "Nacionální revoluce". Vždyť také byla zakázána cenzurou admirále Roberta, zástupce vichystické vlády na Antilách. Dnes, kdy nám byla navrácena svoboda, odevzdávám ji veřejnosti tak, jak mi ji vnukla láska k vlasti a spoluobčanům."

Forte-de-France, 15. dubna 1945
Joseph Zobel
[úvodní strana v českém překladu v r. 1949, nakl. Svoboda]

K napsání této novely se Joseph Zobel inspiroval románem "Black Boy" (1945, česky 1947) afroamerického spisovatele Richarda Wrighta.

Další novela Josepha Zobela "Černošská ulička" (1950, česky 1951)


.............................................
"Čertův chlapík : Román z Antil" Joseph Zobel (1946)
franc. orig. "Diab -La: Roman Antillais" (Nouvelles Editions Latines, 1946)
přel. Miroslav Vlček
Nakl.: Svoboda, 1949
Edice: Lidová knihovna; Sv. 67
Počet stran: 139 s. ; 8°
.............................................











Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)