"Černý chlapec" Richard Wright (Praha 1947)



Román Černý chlapec je autobiografický příběh Richarda Wrighta, ve kterém analyzuje své zážitky z dětství prožité na jihu Spojených států. Obraz tohoto období 20.let se pohybuje mezi dvěma světy (černošský vs. bělošský), které autor, jakožto velmi citlivé a introvertní dítě, těžce nese a snaží se vypořádat s nenávistí a diskriminací v americké společnosti. Na straně druhé musí také čelit nepochopení ze strany „svých lidí“.

Kniha je sondou do Wrightova života, kde můžeme sledovat jeho vztahy s rodiči nebo jeho příbuznými (viz jeho vztah s nemocnou matkou a silně náboženskou tetou, která v mladém Wrightovi vzbudí silná odpor k náboženství). Vzhledem k těžkosti se realizovat v těchto podmínkách, volí sever USA, jako místo, kde jsou mezilidské vztahy více otevřené a odcestuje do Chicaga.

Toto období je zásadní v jeho životě, přes den myje podlahy a po večerech čte Dostojevského nebo Prousta a formuje své představy o bělošské společnosti. 
Téma rasismus a diskriminace provází Wrighta po celý život a jeho rovněž tématem v jeho knihách. Nelze nezmínit jeho náklonnost ke komunismu, který ale později odmítl. V jeho případě se spíše jednalo o hledání společenství, kde by mohl najít spojence a přátele. Jestli bychom hledali osobnost, která navázala na tzv. Harlemskou renesanci, byl by to nepochybně Richard Wright, jeho díla dále ovlivnily novou generaci spisovatelů a básníků jako byli Amiri Baraka, Ralph Ellison nebo James Baldwin.


Wrightův román inspiroval antilského spisovatele Josepha Zobela k napsání novely "Černošská ulička" (1950, česky 1951), která rovněž jako Wrightovův román pracuje s autobiografickými prvky autorova dětství.




*******************************
Název: Černý chlapec
Originální název: Black Boy (New York: Harper, 1945)
Autor: Richard Wright (1908-1960)
Překlad: A. J. Šťastný
Grafická úprava knihy: Antonín Michalčík
Vydavatelství: Praha, Družstevní práce
Rok vydání: 1947
Počet stran: 380 s.
*******************************

Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)