"Encyklopedie blízkovýchodního terorismu" Marek Čejka (2007)

Terorismus je fenomén dnešní doby a Blízký východ je region, který s ním bývá velmi často spojován. Originální encyklopedie od českého autora, který má z Blízkého východu bohaté zkušenosti – a sám se v těsné blízkosti teroristického útoku ocitl – navazuje na jeho předešlé úspěšné knihy. Čtenáře seznamuje s širokým spektrem osobností a organizací v kontextu s nejvýznamnějšími politickými směry na Blízkém východě.
Terorismus není ideologie ani politický program, ale taktika, kterou mohou hnutí různých ideologií a programů – náboženská i sekulární, pravicová i levicová – používat k prosazování svých cílů. K pochopení toho, proč se v určitých situacích uchylují různé organizace či jejich ozbrojená křídla k terorismu, je třeba znát historický a politický kontext i jejich vztah k dalším politickým silám. Proto encyklopedie Marka Čejky obsahuje mnohem více než informace o aktérech, kteří se na Blízkém východě a v přilehlých oblastech dopouštěli v posledních desetiletích teroristických činů. Čtenář v ní najde také základní charakteristiky nejvýznamnějších ideologických směrů i politických organizací tohoto regionu. Nová kniha Marka Čejky je nepostradatelnou příručkou pro každého, kdo chce získat základní orientaci v často neprůhledných peripetiích blízkovýchodního dění.
Prof. PhDr. Pavel Barša, Ph.D. Filozofická fakulta Karlovy univerzity a Ústav mezinárodních vztahů

Blízkovýchodní konflikt a s ním spojený terorismus jsou pro řadu Čechů nesrozumitelnými záležitostmi. I odborná veřejnost má často problém orientovat se ve změti militantních skupin, ve jménech osob zapletených do nejrůznějších atentátů, v operacích tajných služeb a v mnohých dalších aspektech. Nová kniha předního českého odborníka na blízkovýchodní problematiku Marka Čejky je proto více než potřebným počinem. Jedná se o precizně zpracovaný slovník blízkovýchodního terorismu, který nepochybně zaujme důležité místo v knihovnách vysokoškolských i středoškolských studentů, akademických výzkumníků, žurnalistů, expertů státních institucí diplomatického i bezpečnostního zaměření i dalších zájemců o oblast Blízkého východu a o fenomén terorismu.
Doc. JUDr. PhDr. Miroslav Mareš, Ph.D. Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity

JUDr. PhDr. Marek Čejka, Ph.D. (1975) vystudoval právo a politologii. Mnohokrát navštívil Blízký východ a v letech 2001–2002 absolvoval stáž na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Je autorem úspěšných knih Judaismus, politika a Stát Izrael (2002), Izrael a Palestina (2005) a řady vědeckých i populárních článků.
Další informace o Blízkém východu lze nalézt na autorových webových stránkách

Blog: Blízkovýchodní stránky Marka Čejky


.........................................
Název: Encyklopedie blízkovýchodního terorismu
Autor: Marek Čejka
Vydavatelství: Barrister & Principal
Rok: 2007
Počet stran: 223

.........................................

Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)