"Čí je země zaslíbená" Colin Chapman (2003)

První verze této knihy byla napsána v Bejrůtu na počátku 80. let, v době před izraelskou invazí do Libanonu v červnu 1982, a vydána v dubnu 1983. Revidována byla v letech 1985 a 1989 a pak ještě jednou v roce 1992 po válce v Perském zálivu.
Toto další přepracované vydání pokrývá vývoj událostí až do ledna 2002 a vysvětluje zejména pozadí intifády Al-Aksá, která začala v říjnu 2000.

V oddílech, které se zabývají historií, bylo použito novějších publikací moderních izraelských historiků, například Righteous Victims: A History of the Zionist-Arab Conflict, 1881 – 1999 od Bennyho Morrise, která, jak napraví jeden recenzent, „představuje nástup období izraelské historické sebekritiky“ (Stephen Sizer, Third Way, říjen 2000, str. 31), dále knihy Isreal: A History (1998) od Martina Gilberta a pozoruhodně nestranného výkladu Holy Land, Unholy Wars: Isrealis and Palestinians od britského novináře Antona La Guardii, vydané v roce 2001.

V kapitolách o Bibli je využito i nejmodernějších prací novozákonních badatelů. Některé kapitoly ve třetí části knihy jsou přepracovaním dodatků z předchozího vydání (6.1 Krize sionismu a 6.3 Křesťanský sionismus a dispenzacionalismus).

Styl původní práce zůstává nezměněn. Cílem pasáží, které se zabývají historií, je poskytnout takové množství údajů, které by objasnilo vývoj konfliktu a ukázalo na složitost dané problematiky, ale neodradilo běžného čtenáře. Stejně tak kapitoly, které se zabývají Biblí, nejsou určeny odborníkům, ale především laikum. Mnohé z biblických citací jsou uvedeny v nezkrácené podobě pro případ, že by někteří čtenáři neměli přístup k Bibli.

(text je převzat z předmluvy autora, str. 9-10)

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Název: Čí je země zaslíbená: Pokračující krize mezi Izraelci a Palestinci
Název originálu: Whose promised land?
Autor: Colin Chapman
Překlad: Radek Hanzl
Vydavatelství: VOLVOX GLOBATOR
Rok: 1983 (český překlad vyšel v roce 2003)
Počet stran: 327
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Obsah a způsob, jakým jsou v knize prozkoumána jednotlivá témata:

Část první: Historické pozadí se snaží objasnit torické nároky Židů a Arabů, které se zakládají na osídlení země v minulosti, a porozumět událostem, jež vedly k založení Státu Izrael, a nejdůležitějším změnám, k nimž došlo v průběhu přibližně 50. let jeho existence.

1. Kapitola: Historie Svaté země: Základní fakta a jejich výklad je krátkým historickým přehledem různých národů, které ovládaly toto území od 20. století př. Kr. až do současnosti. Obzvláště popisuje oživení konfliktu v posledních letech.
2. Kapitola: Zdroje konfliktu: Povolání dalších svědků se pokouší podrobněji vysvětlit podstatu tohoto sporu. Používá k tomu citací z široké palety zdrojů, čímž poskytuje prostor k tomu, aby se vlastními slovy vyjádřili jednotlivci, jichž se tento spor nějak týká.

Část druhá: Biblické výklady zkoumá, co o daném tématu říká Bible.

3. Kapitola: Svatá země do narození Krista: „Země oplývající mlékem a medem“ se zaměřuje na Svatou zemi ve Starém zákoně.
4. Kapitola:Svatá země po narození Krista: „pokorní obdrží zemi...“ zkoumá, co si pod zaslíbenou zemí představoval Ježíš, i názory učedníků, kteří věřili, že jejich učitel přeformuloval židovské pojetí Svaté země. Výsledky tohoto průzkumu zpochybňují názor, že by současný návrat Židů do země a založení Státu Izrael měli křesťané považovat za splnění slibu, který byl dán Abrahámovi, a za vyplnění proroctví o návratu.
5. Kapitola: Další biblická témata: „Je nějaké slovo od Hospodina?“zkoumá další biblická témata, která jsou důležitá pro naše pochopení současného konfliktu.

Část třetí: Zhodnocení dnešní situace staví na historické analýze z první části a studiu Bible v části druhé a pojednává o důležitých faktorech, která se zdají být pro výsledek nynějšího konfliktu určující.

Dodatky 1 a 2 pojednávají podrobněji o křesťanském výkladu starozákonních proroctvích.

Dodatek 3 představuje stanovy Hamásu, Hnutí islámského odporu

Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)