Výtvarník a "černý panter" Emory Douglas


                             foto: Výtvarník Emory Douglas, c. 60. léta


Po zavraždění Malcolma X (1965) a později M. L. Kinga, Jr. (1968) došlo k určité roztříštěnosti na afroamerické politické scéně a k hlavnímu proudu, který vycházel z křesťanských církví a hnutí za občanská práva, se přidaly dva zcela nové; myšlenkový proud Black Power v čele se Stokely Carmichaelem (později znám jako Kwame Ture) a také levicové hnutí Černí panteři (Black Panthers). Postoji a rétorikou navazovaly oba proudy na Malcolma X, jen s rozdílem, že nebylo akcentováno náboženství (jak islám, tak křesťanství) a větší důraz byl na společensko/ekonomická témata lehce filtrované přes myšlenky panafrikanismu. V této době se k tomuto hnutí přidal výtvarník Emory Douglas , kde zastával post „minister of culture“. Během svého působení v tomto hnutí, až do jeho oficiálního rozpuštění v 80. letech, vytvořil nespočet ilustrací a komiksů pro noviny „The Black Panther“. Téma a zdroj inspirace pro něj byla afroamerická reality městského života ve Spojených státech. 

V roce 2007 byla publikována monografie věnována jeho pracím, Emory Douglas: Black Panther, jež obsahuje 165 plakátů, novinových stránek a dalších výtvarných prací. Jeho práce se rovněž objevila ve videoklipu Public Enemy "Shut´em Down" v roce 1991 a o pár let později se jeho prací inspirovalo brooklynské trio Digable Planets pro cover svého druhého alba "Blowout Comb" a prvního singlu "9th Wonder (Blackitolism)" z roku 1994.

V roce 2020 Emory Douglass spolupracoval na filmu Da 5 Bloods režiséra Spike Lee.  




Colette Gaiter o E.Douglasovi řekla:

„Douglasovy obrazy mají dva cíle, které nám předkládají; první: popisuje stav, ve kterém se revoluce zdá nevyhnutelná. Druhý: vytvářet silný vizuální kult pro lid, jež se cítí bezmocný a obviňovaný. Mainstreamová media předkládají střední a vyšší třídu jako „normální“, Douglas se stal Norman Rockwellem ghetta, zaměřený na chudé a utiskované“












































Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)