Black history month by Mecca Audio, pt.I a pt.II




Polovina měsíce věnovaná černošské historii je za námi, během těchto dvou týdnů bylo představeno několik významných osobností a událostí, které sloužili jako body a po jejich spojení by mohly nasměrovat kohokoliv v cestě zpět do časů, kdy Afroameričan mohl sedět jen v zadní části autobusu a každý den se vyrovnával s tíhou bílého světa kolem něj. Jedenáct dní je krátká doba na zmapování historie a předložení nějakého uceleného souboru se všemi úrovněmi, které by nám daly jasný obraz. Vše je na nás, jak s informacemi naložíme a jestli se je pokusíme využít dál k hledání dalších souvislostí.
Těchto jedenáct postů bylo z větší části inspirováno knihou Freedom: A Photographic History of the African American Struggle od dvojice autorů Manning Marable a Leith Mullings. Tato knihy má možná podobný cíl, ne popisovat mnoha slovy stále stejná data a jména, ale spíše nechat nás nahlédnout do minulosti lidí, kteří jí přímo prošli a konkrétní situace prožili. Každá kapitola obsahuje stručné info o nejdůležitějších momentech a mapuje období 40.let 19. století, období plantáží s otroky, lynčování, segregaci. Dále pak 50. a 60.léta, období hnutích za lidská práva a jejich významné vůdce Malcolm X, Dr. M.L.King, Stockley Carmichael, Balck Phanters nebo Nation of Islam.
V závěru se zabývá změnou postavení černochů ve společnosti a jak konkrétně se jejich postavení změnilo, tato část představuje oblast kultury, sportu a politiky, kde se Afroameričané plně zapojili. Tento způsob „vyprávění“ je zřejmě ideální pro nezasvěceného zájemce o historii černochů v Americe a vytvoření základního povědomí o časové a dějové linii.

Část druhá BHM 2010 bude na tomto blogu více zaměřená na
kulturu, umění a politiku. Prostor zde dostánou překlady nebo původní publikace předních umělců a osobností. V úvahách se představí zpěvák Gil Scott Heron, který tento měsíc vydává po dlouhé době nové album, představí se také brooklynský režisér Spike Lee a jeho crew Forty Acres and a Mule Filmworks. Anebo politik, původně člen Nation of Islam, Malcolm X.
Jemu bude věnováno více místa, protože jeho význam je často nepochopen a zaměňován s rasismem nebo extremismem.

Zůstaňte poblíž, více v následujících dvou týdnech.










Black history month by Mecca Audio, pt.I

Michael Donald, Mobile (Alabama), 21.března, 1981
Gil Scott Heron - Small Talk At 125th And Lenox (F...

Larry Neal - Černý oheň, 1968
James Brown - King Heroin, 1973

"4 Little Girls" 15.září,1963, Birmingham
Thomas Shipp a Abram Smith, 7.srpen.1930, Indiana
Dj Grandmaster Flash featuring Melle Mel - The Mes...
Tommie Smith a John Carlos, Olympijské hry v Mexic...
Elizabeth Eckford, 4.září, 1957
Paul Laurence Dunbar - Nosíme masku
Black History Month 2010



STAY TUNED !!! YA-DIG SHO-NUFF BY ANY MEANS NECESSARY



Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)