"Kam jsme došli?" Yasiin Bey (text + audio)

       foto: Okay Player


Kam jsme došli? Dosáhli jsme kritického okamžiku, dosáhli jsme předělu v našem životě. Myslím si, že jsme to již jednou zažili, ale nyní se to děje mnohem déle než si uvědomujeme. Myslím si, že mnohým z nás dochází, kam jsme se dostali. Mnozí z nás si uvědomují naléhavost "změnit tento nešťastný stav na naší planetě" (jak to řekl Malcolm X) * a upozorňují na ni.

Ať jsou časy zlé nebo dobré, je vždy příležitost pro změnu. Pozitivní změnu. Nemusí být nutně vyhovující nebo příjemná, to ale nebyl žádný moment ve dějinách.
Někde jsem četl, že aby se šíp mohl znovu vystřelit, musí se luk opět napnout. Toto napětí je možné již cítit, myslím si, že ho všichni pociťujeme. Někdo víc, někdo méně. Někdo se jej snaží potlačit. Všichni si ale, tak či onak, tento nepřehlédnutelný pocit v těchto chvílích uvědomujeme.

"Kráčej tiše v pozemském hluku a spěchu, a měj na paměti ten úžasný pokoj, který je v mlčení a v tichu nás samých. Pokud je to možné, bez toho aby si se vzdal nebo podlehl, udržuj přátelské vztahy se všemi lidmi. Svou pravdu vyslovuj pokojně, tiše a jasně; pozorně poslouchej každého ve svém okolí, i když je hloupý nebo nevzdělaný, protože každý má rovněž svůj lidský příběh. Vyhýbej se hlučným a agresivním lidem, protože způsobují trápení tvé duši. Jestli se budeš porovnávat s jinými, možná pocítíš  nadutost, nebo taky zklamání, protože vždy bude někdo vyšší nebo menší než jsi ty sám" **

Yasiin Bey (Live from Africa)





* Projev Malcolma X v Oxfordu (3.12.1964)

** Max Ehrmann "Desiderata" 1920 
americký právník a filosof žijící v letech 1872 – 1945 





Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)