Ossie Davis "Kdo je černoch?" (dokumentární cyklus "History of the Negro People", 1965)


foto: History of the Negro People 1. (Episode "Heritage of the Negro")

"Kdo je černoch? Zdánlivě jednoduchá otázka, ale nelze na ni jednoduše odpovědět. V Africe slovo "černoch" nemá žádný význam. V Brazílii "černoch" znamená velmi chudý člověk s tmavou pletí. Ve Spojených státech je považován za "černocha" každý, kdo má alespoň kapku černošské (nebo jak to budeme nazývat) krve. Jsou černoši rasa, národ, nebo stav?"

(...)

"Mají černoši také nějaké dědictví nebo tradici jakou mají např. Řekové, Francouzi nebo Angličané? Nebo jsme něco méně než ostatní a jsme tací, jak si nás představují? Kamkoli se podíváme, uvidíme obraz černocha jako barbara a divocha, nebo poddajného a sebe-obětujícího, ustrašeného, dětinsky naivního a méněcenného. Pamatuji se jako dítě, že když jsme šli do kina, celou cestu zpátky domů jsme karikovali černošské herce, které jsme ve filmu viděli. Byl to ale způsob, jak jsme si sami v sobě snažili přiznat, že někdo je tak trochu jako my sami. Nyní ale tyto skutečnosti, jež jsme napodobovali z těchto filmů, ovládají naše chování. Na příklad, když černošské dítě jde do kina a vidí černochy v nepřivětivém světle, zažívá určitý pocit hrozby. Cítě se nepříjemně a ta spousta zábavy a smíchu je ale pro něj jako obrana. Je to vypjatá situace útočící na jeho nervy, na jeho Já, na způsob, jak na sebe nahlíží, na jeho sebevědomí a jak bude nahlížet na své vrstevníky. je to moment, kdy se díváte na obraze, který nemůžete změnit a zanechává ve vás bolest a pocit, že nejste dost dobrý. Cítíte, že Vás nikdo nemá rád, stydíte se na sebe podívat nebo bavit se s kamarády od vedle. Dokonce se tyto na otázky stydíte zeptat vlastních rodičů. Je to hrozná zkušenost a někteří se nad ní nikdy nedokážou povznést."

Ossie Davis
(1917-2005)
Herec, režisér, básník, dramatik, spisovatel, aktivista. Režíroval film Cotton Comes to Harlem (1970) a často byl obsazován Spikem Lee v jeho filmech: Do The Right Thing (1989) nebo Malcolm X (1992) 



"To zvláštní slovo 'černoch' se v samotné Africe zřídkakdy používalo, nebo spíš vůbec . Slovo samotné nemá význam a v Africe jako takové nedává smysl. Osobně pochybuji, jestli toto slovo může dávat smysl, kdekoli jinde."

Basil Davidson 
(1914–2010)
Britský spisovatel a historik, autor knih: "Africká minulost"
(Orbis, 1972), "Černá paní" (Mladá fronta, 1964), "Objevení staré Afriky" (Mladá fronta, 1962) 



zdroj: History of the Negro People 1. (Episode "Heritage of the Negro")
National Educational Television and Radio Center
Broadcast: 10/12/1965. Ostatní epizody (1.-8.) "History of the Negro People"






Ossie Davis, foto z 60. let

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman