"Islám a politika" Miloš Mendel (přednášky 2. 10. 2014 - 11. 12. 2014, Katedra religionistiky HTF)

Islám a politika - doc. PhDr. Miloš Mendel, CSc.

2. 10. 2014, 17:00, 1. Systém islámského náboženství – jeho struktura a jednotlivé roviny jeho sledování; „islámský svět“ – realita, či zkratka intelektuálního diskurzu?; sociální a kulturní specifika jednotlivých komponentů „islámského světa“ a jejich vliv na formování klasického a moderního islámského myšlení a duchovní praxe. Islám jako ideologický rámec státoprávního uspořádání a politiky.

16. 10. 2014, 17:00, 2. Politika jako integrální součást islámského náboženství a na něm budované civilizace; politické a ideologické zdroje klasického islámu, „občanská válka“ v samém jeho zrodu, rozkol na sunnu a ší’u, periodizace islámských dějin s ohledem na proměny vzájemného průniku mezi náboženstvím, politikou a islámem jako ideologií; konkrétní příklady z dějin klasického islámu.

30. 10. 2014, 17:00, 3. Islámské právo jako základ státoprávního i náboženského uspořádání islámského impéria: vznik a struktura šarí’y v historickém kontextu, projekty právního myšlení do politického vývoje, proměny práva v období osmanské říše, ší’itského Íránu, indických muslimských států; nová role náboženského práva o období kolonialismu.


13. 11. 2014, 17:00, 4. Islámský reformismus 18. – 20. století: jeho typologie a různé projevy politického aktivismu v kontextu historického vývoje, proměny islámského myšlení v éře politického úpadku osmanské říše a dalších islámských říší, západního sekularismu a rozvoje nových politicko-právních konceptů jakožto reakce na tlak západních (koloniálních) ideologií a obrany proti nim; podrobnější výklad o koncepci wahhábismu, saharských reformistických konceptech, mahdistické myšlence apod.

27. 11. 2014, 17:00, 5. Klíčové projevy politického chování v moderní době na základě klasických náboženských a právních paradigmat: (panislamismus, umma, džihád, hidžra, chalífát), typologizace těchto projevů podle jednotlivých oblastí a sociálních komponentů „islámského světa“; analýza jednotlivých vytypovaných paradigmat a příklady jejich propojení s politickými událostmi v 19. a první polovině 20. století.

11. 12. 2014, 17:00, 6. Reformistický (politický) islám ve 20. století: Politická geneze a ideový vývoj Asociace muslimských bratří, její politické peripetie, osobnost a dílo dvou otců-zakladatelů moderního islámského fundamentalismu – Hasana al-Banná a Sajjida Qutba; charakteristické rysy a odlišnosti fundamentalistických koncepcí, ší’itská varianta moderního politického islámu (Chomejní a íránská revoluce); reakce reformistického sunnitského kléru na fundamentalismus; přechod od „národních“ forem politického islámu k „internacionálním“ v éře kolapsu klasických monarchií a republikánských režimů. Pointa a základní teze celého kurzu: „Islámský svět“ si musí prožít svou „islámskou epochu“, když ty předešlé historicky selhaly.

Celý program přednášek Večerní akademie religionistiky - zimní semestr 2014


Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)