"Milovaná" Toni Morrisonová (Knižní klub 1996)


Dnes zřejmě nejčtenější román Toni Morrisonové Milovaná - baladický příběh černé matky, která zabíjí své dítě, aby nemuselo vyrůstat a žít v otroctví - přechází střídavě z konkrétní roviny do magických, nadskutečných poloh, jak se v něm mísí a prolínají dvě kultury a dávají vzniknout zvláštní, podmanivé obrazivosti.
Toni Morrisonová nelíčí život v otroctví, ale to, jak otroctví působí na ty, jež jsou mu vystaveni a tak tento nepochybně výjimečný, strhující příběh o svobodě a nesvobodě člověka otevírá další kapitolu světové literatury a stává se poselstvím a výzvou lidskosti a tolerance a zanechává v čtenáři hluboký trvalý dojem.

TONI MORRISONOVÁ, americká spisovatelka, pochází z Lorainu ve státě Ohio, kde studovala anglistiku na Howardově univerzitě ve Washingtonu, nyní žije v New Yorku, kde pracuje jako redaktorka v nakladatelství Rendom House. Už prvním románem Velmi modré oči (The Bluest Eyes) na sebe roku 1970 upozornila výlučným vypravěčstvím a neobvyklým uchopení tématu.

Další romány - "Sula" a "Píseň o Šalamounovi" - svůj talent jen potvrdila.
Následovaly romány "Léčka (Tar Baby, 1981)" a v roce 1992 "Jazz", který byl Knižním klubem vydán v roce 1995. Román "Milovaná (Beloved)" byl roku 1988 oceněn prestižní Pulitzerovou cenou.
V roce 1993 byla autorce udělena Nobelova cena za literaturu.


(Text je převzat z obálky knihy)


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Název: Milovaná
Originál: Beloved (vydal A Plume Book, 1988)
Autor: Toni Morrisonová
Překlad: Hana Žantovská
Doslov: dr. Josef Jeřáb
Vydavatelství: Knižní klub, k.s.
Rok vydání: 1996
Počet stran: 283 s.
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)