"FREEDOMWAYS" Magazín (1916 - 1985)




















































Černošský čtvrtletník FREEDOMWAYS byl založen v roce 1961 zbylými členy (Louis Burnham, Edward Strong, W.E.B. Du Bois), jež v 50. letech vydávali harlemské noviny Freedom. Čtvrtletník představoval místo, kde se setkávalo několik názorových proudů tehdejší intelektuálské scény Harlemu.

Tématicky se časopis FREEDOMWAYS pohyboval jak v oblasti politiky a prezentoval převážně levicové názory, tak rovněž podporoval černošskou kulturu a historii. Mezi spisovateli se objevovala známá jména jako byl James Baldwin a Alice Walker anebo neameričtí autoři Pablo Neruda a Derek Walcott. Mezi historiky, kteří přispívali svými články byla známá osobnost Harlemu Dr. John Henrik Clarke.
V roce 1965 bylo toto periodikum mezi prvními, kdo vyjádřil nesouhlas proti válce ve Vietnamu.

Poslední číslo FREEDOMWAYS vyšlo v roce 1985, a během 24 let své existence přinášel aktuální informace z afroamerické komunity a obzvlášť kladl důraz na politická témata, černošské umění a black studies *.


Zdroj: Malcolm X „A Life of Reinvention“ Mannig Marable (2011), str. 158
Web: Black Past

*samostatný studijní obor zabývající se politickým, sociálním a kulturním děním amerických černochů, který byl založen během 60. a 70. let. Zakladateli tohoto oboru byli W. E. B. Du Bois, Carter G. Woodson, Herbert Aptheker, Melville Herskovits, Lorenzo Dow Turner a Dr.John Henrik Clarke

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)