"Tvář jazzu" Lubomír Dorůžka (Praha, 1964)



Historie jazzu od svého vzniku do přelomových 50. a 60.let, na které navazuje další monografie L.Dorůžky „Tváře moderního jazzu“. Koncept knihy je postaven na překladech z více jak dvou desítek knih amerických autorů (Eddie Condon „We Called it music“, Robert G. Reisner „Bird: The Legend of Charlie Parker“, atd.).
Tématicky se zabývá jak dávnou minulostí (konec otroctví a migrace amerických černochů z jihu na sever USA), tak hlavně slavné hudební minulosti, začátku 20.století.

Ačkoliv jsou pro jazz dnes více symbolická jména z té druhé poloviny století, zde se vypráví o New Orleans a prvních Big bandech, a jména, která udávala tempo ve vývoji byla Louis Armstrong, Duke Ellington, Billie Holyday nebo Sidney Bechet. Kromě fotografické přílohy je ještě důležité zmínit grafickou úpravu od Miroslava Housky.

Obě publikace, jak „Tvář jazzu“, tak i volné pokračování „Tvář moderního jazzu“ patří k nejucelenějším antologiím o historii jazzu v české literatuře, a přes své „stáří“ se dodnes neobjevily knihy na toto téma, které by je překonaly.
..................................
Název: Tvář jazzu : Paměti, dokumenty,...
Autor předmluvy a poznámek: Lubomír Dorůžka
Překlad: Lubomír Dorážka, Josef Škvorecký
Grafická úprava: Miroslav Houska
Naklad.: Praha : SHV
Rok vydání: 1964
Počet stran: 321 s

...................................



Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)