"Růžová zahrada" Mušarrifuddín ibn Muslihuddín Sa’dí (Praha 1954)



Perský básník Šejch Mušarrifuddín ibn Muslihuddín Sa’dí ze Širázu prožil téměř celé třinácté století. Jak o něm praví perský literární historik, dožil se bezmála sta let, z nichž přibližně třicet let se učil, třicet let cestoval a třicet let psal. Za svého pestrého života poznal nejrůznější země, vládce dobré i špatné, lidskou moudrost i ušlechtilost stejně tak jako malichernost a nenávist, radost i smutek. Jedním slovem, poznal lidi. A nejen to, naučil se dívat na svět jejich očima.
Jeho vzdělání současníci od něho očekávali tradiční hrdinné eposy – Sa´dí místo toho napsal dvě sbírky rad do života, plných hluboké moudrosti, těžce nabytých zkušeností, ale také plných zdravého lidového humoru a optimismu. A tyto rady, určené prostým, drobným lidem a psané břitkým, jiskřivě vtipným slohem, neztratily ani dnes, po sedmi stoletích, svou užitečnost. Navíc ještě potěší a pobaví svou překrásnou, vysoce uměleckou formou.


 
Šejch Abú Abdalláh Mušarrifuddín ibn Muslihuddín Sa’dí
patří mezi ty klasické literární zjevy, jejichž díla nejsou pouhou ozdobou knihoven, na kterých od rok do roku přibývá prach. Je stále živě čten a milován nejen ve své vlasti; již před třemi stoletími dostal se za jejich hranice v četných překladech o a dodnes se ve všech krajích světa z něho těší řady čtenářů, kteří se zamýšlejí nad vývojem lidského myšlení. Neboť Sa´dí zachytil nejtypičtější charakter své země a jeho znalost života a člověka je z těch, které věkem nestárnou.

Sa´dí se narodil v Širázu kolem počátku 13.století n.l. a jeho pestrý život má tři výrazné úseky; dobu studií, cestování a posléze klidného života v samotě, kdy vytvořil stěžejní část svého díla. Jeho sebrané spisy (Kullijját) jsou velmi rozsáhlé a obsahují všecky tehdy pěstované literární druhy: jsou tu především oslavné básně, kasídy, dále několik ghazzalů, drobnější básně, rubá´jí, zlomky a řada jiných. Nejvíce však proslavila Sa´dího jeho didaktická díla Gulistán a Bústán, v nichž především uložil své přečetné zkušenosti ze styku s lidmi všech stavů a celé tehdy známé čtvrtiny zeměkoule. Smrt zastihla básníka v rodném Širázu r.1292. Jeho hrob leží nedaleko města a stále je cílem poutníků, kteří se přicházejí poklonit moudrosti velkého šejcha.

.................................
Název: Růžová zahrada
Originální název děl: "Gulistán" a "Bústán"
Autor: Mušarrifuddín ibn Muslihuddín Sa’dí (1193-1292)
Překlad: Věra Kubíčková (1918-2009)
Vydavatelství: Praha , SNKLHU
Rok vydání: 1954
Počet stran: 220 s.
.................................


Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)