"Rodina je skupina lidí, jeden muž a jedna žena" Walter Tevis (1980)

 


foto: Richard Norris Brooke "A Pastoral Visit" (1881)


"V těch filmech se neustále vyskytuje nápaditý jev - skupina lidí, o které se mluví jako o "rodině". Za starých časů to zřejmě byl naprosto běžný útvar. "Rodina" je skupina lidí, kteří jsou velmi často spolu, zdá se, že dokonce pohromadě žijí. Vždycky se v ní vyskytuje jeden muž a jedna žena - pokud ovšem někdo z téhle dvojice není už mrtvý; a i pak se o něm často mluví a obrázky toho mrtvého či mrtvé ("fotografie") mají živí stále na očích, rozvěšené po zdech a tak podobně.

A pak jsou tam mladší příslušníci, děti nejrůznějšího stáří. Jedna věc velmi překvapuje, ale zdá se, že je pro tyhle "rodiny" charakteristická - ti dva, muž a žena, jsou vždycky zároveň otcem a matkou všech dětí! Nevím vůbec, co si o tom mám myslet. Zřejmě jsou spolu všichni nějak spříznění. A co víc - značná část té cituplnosti, která se s těmi filmy tak hluboce pojí, určitě nějak s touhle spřízněností souvisí. A předkládá se to tak, jako by to bylo něco vzácného a dobrého."



zdroj: "Zpěv drozda" Walter Tevis (1980, česky 1986), přeložil Miroslav Jindra

Anotace knihy

Autor nás uvádí do světa 25. století, světa úpadku, který předznamenává konec lidstva. Populace celé Země je složena pouze z několika miliónů lidí a lidská civilizace se postupně, ale nezadržitelně blíží ke svému konci. Ale to předbíhám. Je to příběh o společnosti poznamenané drogami, výchovou a minulostí, která už v pamětích lidí neexistuje. Do tohoto tristního světa degenerace jsme vtaženi, abychom si prošli cestu spásy. Příběhem nás bude provázet vrchol lidského génia, robot deváté generace Spofforth, který nemůže zemřít. Univerzitní profesor Paul Bentley a jeho družka Mary Lou.

(Walter Tevis @databáze knih)

související: "Zpěv drozda" Walter Tevis (1980), ukázka I.




Viktor Ivanov "Rodina" (1945)

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)

Jiří Trnka

Abú Bakr ibn Tufajl "Živý, syn Bdícího" (AUDIOKNIHA)

Pavel Barša: Tři utopie 19. století - prométhovsko-pokrokářská, romanticko-reakční a marxistická @EDO (2023)

"Ničí modernita dětství?" Ahmed Paul Keeler (@The Thinking Muslim), 4.10.2024