Vychází nové vydání "Cest po Africe, Asii a Evropě..." od Ibn Battúty

 


foto: původní obálka z roku 1961


Úvod k překladu od Ivana Hrbka k vydání z r. 1961

"Cesty po Africe, Asii a Evropě vykonané v letech 1325 až 1354"
Muhammad ibn Abdallah Ibn Battuta (Odeon, 1961)

"Na celém Předním východě se ve středověku cestovalo hodně a daleko. Zvláště Arabové jsou vášnivými cestovateli, snad je to pozůstatek jejich kočovného života. Ale Arabové si také libují v popisné literatuře a mají rádi dlouhá vypravování. Je mnoho příčin, proč Arabové a ostatní muslimové tak často a tak rádi cestovali. Jednou z těch příčin je povinnost každého muslima vykonat pouť do Mekky, jiným podnětem k podnikání dalekých cest byly tzv. cesty za věděním, to jest za poznáním a prohloubením znalostí islámských věd. Mezi Córdobou na západě a Buchárou na východě, mezi Halabem a Jemenem putovali neustále mladí i staří, poháněni touhou usednout u nohou některé z významných autorit své doby, aby nabyli příslušného vzdělání a získali diplom.

Přehlédneme-li arabskou cestopisnou literaturu do 14. století, můžeme dospět k závěru, že arabští cestovatelé nebyli vlastně objeviteli nových a neznámých končin. Putovali většinou po cestách, kde již před nimi užívaly jiné generace, byli však první, kdo tyto končiny podrobně, přesně popsali a uvedli získané poznatky ve všeobecnou známost.

Ve 14. století dosahuje arabská cestopisná literatura vrcholu - je to období, v němž pomalu dohasíná dynamický a tvůrčí elán arabské kultury. Avšak ještě dříve, než došlo k tomuto úpadku a stagnaci, objevil se na scéně Ibn Battúta, největší cestovatel islámu, který jako by logicky dovršoval nepřetržitou vývojovou řadu jak rozsahem svých cest, tak i literární hodnotou svého díla. Je závěrem jednoho žánru i jedné epochy arabské literatury, avšak závěrem monumentálním, který přečkal staletí a dočkal se uznání nejen u autorových krajanů, nýbrž i na celém světě."
(více o knize)

E-book v PDF (vydání 1961)






foto: Nové vydání z r. 2024  Nakladatelství Argo @FB



Populární příspěvky z tohoto blogu

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)

Jiří Trnka

Abú Bakr ibn Tufajl "Živý, syn Bdícího" (AUDIOKNIHA)

Pavel Barša: Tři utopie 19. století - prométhovsko-pokrokářská, romanticko-reakční a marxistická @EDO (2023)

"Ničí modernita dětství?" Ahmed Paul Keeler (@The Thinking Muslim), 4.10.2024