Richard Wright "Muž, který žil v podzemí" (2021)

 


foto: Ilustrace Samsona Pollena k povídce Richarda Wrighta "Muž, který žil v podzemí", časopis Stag (october 1956); více o jeho tvorbě zde. 

"Muž, který žil v podzemí", novela afroamerického spisovatele Richarda Wrighta, byla napsána ve 40. letech, ale po odmítnutí jejího vydání vyšla ve zkrácené verzi pouze jako povídka v časopise Stag v roce 1956 a dále jako součást sbírky "Eight men" v r. 1961. "Muž z podzemí", je příběh Freda Danielse, který je zbit policií a pod nátlakem přinucen podepsat přiznání, že zavraždil dva bělochy. Vidina jisté smrti ho donutí při první příležitosti utéct a jako řešení volí úkryt v podzemí kanalizace velkoměsta, ze kterého sleduje venkovní svět. Wrightaova povídka/novela inspirovala jeho literárního následovníka Ralpha Ellisna k napsání románu "Neviditelný" (Invisible Man) z r. 1952 (česky vydal Odeon v r.1981). Novela vychází společně s Wrightovou esejí "Vzpomínky mé babičky (Memories of My Grandmother) a doslovem jeho vnuka, Malcolma Wrighta. Zajímavou souvislostí s příběhem této knihy je spisovatelova dcera Julia Wright, která žije v Paříži, ale do Spojených států jezdí obhajovat novináře a dřívějšího člena strany Černých panterů Mumia Abu-Jamala, který je stále uvězněn za vraždu policisty Danny Faulknera v prosinci 1981

Richard Wright měl možnost zahrát si hlavní roli ve filmovém ztvárnění (rež. Pierre Chenal) jeho románu  "Native Son" (1940, česky 1947)r. 1951.




související články s detaily o knize:

“The Man Who Lived Underground,” a novel publishers rejected in the 1940s, is about an innocent Black man forced to confess to the murder of a white couple.
By Noor Qasim (April 14, 2021, NY Times)


The Man Who Lived Underground was rejected by publishers in the 1940s, owing to scenes of police violence described as "unbearable." Decades later, Wright's descendants have brought his masterpiece back to life.
By Adrienne Westenfeld (APR 20, 2021)



"The Man Who Lived Underground"
Richard Wright
Publisher: Library of America (April 20, 2021)
Hardcover: 240 pages












Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)