Ghanský básník Kofi Awoonor podlehl zraněním po útoku militantní somálské skupiny al-Šabáb v Keni.




"Prošel jsem traumatem růstu, vzteku, lásky, nenávisti a nostalgie svých osobních snů. To už je za mnou... teď píšu s obnovenou úzkostí o mrzačících tísních mé vlasti a mého lidu, o smrti způsobené výstřely, nemocí a podvýživou, o smrti svých přátel, kteří žili tak slibně, o pletichářství politiky a lidech, kteří si v něm libují, o bídě chudých uprostřed hojnosti."

 Kofi Awoonor o své tvorbě**


*Kofi Awoonor (13.3.1935 – 21.9.2013) ghanský básník, literární kritik a profesor literatury, jehož tvorba kombinuje tradiční poezii domorodého etnika Ewe se současnou, spolu s náboženskými symboly k vyjádření a popisu dekolonizované Afriky. Původně psal pod jménem George Awoonor-Williams. Na Ghanské univerzitě získal bakalářský titul, magisterský na University College v Londýně, kde rovněž napsal několik radiových her pro BBC. Doktorský titul získal na newyorské SUNY Stony Brook, kde pak v 70. letech vyučoval dějiny africké literatury.

Po návratu do Ghany v roce 1975 vyučoval literaturu na univerzitě College of Cape Coast. Krátce po svém návratu se podílel na svržení ghanského režimu a následně byl za své aktivity uvězněn. Období věznění popsal ve své knize „The House by the Sea“ (1978). Od konce 80. let působil jak ghanský ambasador v Brazílii (1984-88), Kubě (1988-90) nebo pro Spojené národy (1990-94).

21. září. 2013 byl Kofi Awoonor  zraněn při útoku militantní somálské skupiny al-Šabáb v obchodním centru Westgate v Nairobi (Keňa), kam přijel, aby se zúčastnil literárního festivalu Storymoja Hay. Svým zraněním podlehl následující den. Při útoku byl rovněž postřelen i jeho syn, který byl ale později z nemocnice propuštěn.


Ukázka poezie v angličtině

Dílo

poezie
"Rediscovery and Other Poems" (1964)
"Night of My Blood" (1971)
"The House By the Sea" (1978)

Novely
"This Earth, My Brother" (1971)
"Comes the Voyager at Last" (1992)

monografie (literatura faktu)
"The Breast of the Earth: A Survey of the History, Culture, and Literature of Africa South of the Sahara" (1975)
"Ghana: A Political History from Pre-European to Modern Times" (1990) 





Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)