"Svět doktora Kinga" Jan Pilát (Praha 1983)



Život a politické vize M. L. Kinga Jr. nepatří k oblastem, které by česká literatura zcela opomíjela a publikace „Svět doktora Kinga“ od Jana Piláta je toho důkazem, že toto téma je již po několikáté zpracováno. V případě této knihy se jedná o pokus o co nejširší pojednání o životě černošského vůdce a hlavně o jeho politických názorech, rozhodnutích a vývoji v americké společnosti 50. a 60.let.


Vyprávění se zaměřuje z počátku na život mladého M. L. Kinga a aspektech tehdejší bělošské společnosti vs. Černošská komunita. Hlavní část je samozřejmě věnována 50. a 60. letům, kdy byl M. L. King již aktivní v prosazování občanských práv a byl světově známou postavou v boji za rovnoprávnost Afro-američanů.
Podrobněji jsou popsány významné politické události, ve kterých King sehrál významnou úlohu (bojkot autobusové dopravy v Montgomery nebo King vs.starosta Birminghamu Eugene „Bull“ Connor.). Nelze ale při četbě přeslechnout tón*, který byl dán tehdejší dobou a snaží se celou problematiku více posunout do polohy USA vs. komunismus, nebo kapitalista vs. dělnická třída.

Časem se můžeme sami sebe ptát, do jaké míry byl problém občanských práv USA záležitostí lidskou a nakolik si na tomto tématu „vylepšovali" svou image politické směry a hnutí. Ke kritice je ještě třeba dodat velmi neúplné a povrchní znalosti autore ohledně politiky a myšlení Malcolma X, který je v knize prezentován jako fanatik a extrémista. Přes tyto nepřesnosti a diskurs tehdejší doby nelze knize upřít mnoho informací o dění a vývoji společenských vztahů v USA a životě M. L. Kinga Jr..
…Častokrát ke stejnému anebo velice podobnému cíli směřují hnutí, která vycházejí z ideologicky odlišných zásad. I když některá z těchto hnutí jsou přínosem k pokroku, marxismus-leninismus je jediná ideologie, která poskytuje návod k definitivnímu a skutečně spravedlivému řešení existujících problémů.“
Svět doktora Kinga, Jan Pilát, str. 15

...................................
Název: Svět doktora Kinga
Autor: Jan Pilát(1926-1990)
Grafická úprava: Vladimír Janský
Vydavatelství: Praha, Práce
Rok vydání: 1983
Počet stran: 245 s.
...................................







"Svět doktora Kinga"
Grafická úprava: Vladimír Janský

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)