"Born in Brooklyn" Mos Def and Black Jack Johnson (Live)





   




Název kapely "Black Jack Johnson" odkazuje na slavného boxera Jack Johnsona (1878 – 1946), který jako první afroameričan získal titul mistra světa v těžké váze (1908–1915). Johnson byl pravý opak archetypu "Sambo" nebo "Uncle tom". Kromě Mos Defa (nyní Yasiin Bey) vzdal hold tomuto boxerovi také jazzman Miles Davis svým albem z roku 1971 "A Tribute to Jack Johnson". V závěru alba Davis použil dialog z filmu Jack Johnson, kde herec Brock Peters hrající Johnsona říká:
“Jsem Jack Johnson. Světový šampion. Jsem černoch a nikdy mě nedonutí na to zapomenout! Jsem zkrátka černoch a nikdy nedopustím, aby na to zapomněli i oni"" Johnson  zemřel 10.6.1946 při autonehodě, bylo mu 68 let.



Black Jack Johnson
členové:

Bernie Worrell (klávesista a skladatel)  19.4.1944 (Long Branch, New Jersey) zemřel 24.6.2016

Doug Wimbish (baskytarista) člen Living Colour. V roce 1979 začal spolupracovat s kytaristou Skip McDonaldem a bubeníkem Keith LeBlancem, se kterými dohrávali živé pasáže pro nezávislé hip hopové vydavatelství Sugarhill Records. Ačkoli nespolupracovali na nejpopulárnější skladbě "Rapper's Delight" od Sugarhill Gang, kde byli zastoupeni dalšími hudebníky Positive Force, do historie se zapsali díky trackům:  "The Message", "White Lines" a "New York City" od Grandmaster Flash and the Furious Five nebo "Apache" od Sugarhill Gang.

Gary Miller (kytarista) člen Bad Brains

Will Calhoun (bubeník) člen Living Colour

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)