Uplynulo 20 let od nepokojů v Los Angeles



Nepokoje v Jižním centru Los Angeles vyvolal osvobozující verdikt v případu napadení Rodney Kinga Los Angelskou policií, který se udál 2. března 1991. Obžalovaní policisté (Laurence Powell, Stacey Koon, Timothy Wind, Theodore Briseño) byli 29. dubna 1992 zproštěni viny. Nepokoje si vyžádaly 55 mrtvých, 2300 zatčených a škodu za 1 miliardu dolarů.

Případ byl znovu otevřen v roce 1993 a King znovu vypovídal jako svědek. Nový verdikt zněl trest odnětí svobody na 30 měsíců pro  Laurence Powella a Stacey Koona, další dva policisté (Timothy Wind, Theodore Briseño) byli zproštěni viny. Odškodné pro Rodney Kinga bylo téměř 4 milióny dolarů.

Od útoku v roce 1992 do současnosti, měl King nejméně 4 další problémy se zákonem způsobené jeho závislostí na alkoholu. V roce 2009 šel na léčení do Pasadena Recovery Centra. 
Zákrok kalifornských policistů opět otevřel téma Afroameričanů v americké společnosti, a jako téma se tato událost objevila v textech amerických rapperů, kteří ve většině případech byli na straně Kinga (viz níže Ice Cube), byli ale i případy opačného postoje, jaké vyjádřil např. Willie D, člen Houstonské kapely Geto Boys, ve skladbě "Fuck Rodney King", kde říká: "Rodney King, god damn sell-out, On TV crying for a cop, The same mothafuckas who beat the hell outcha"

Napadení Rodney Kinga je nepochybně nejvýznamnější událostí od nepokojů ve čtvrti Watts (Los Angeles) ze srpna 1965 a nebo nepokojů ve více jak 100 měst v USA, které následovaly po atentátu na M. L. Kinga Jr. v dubnu 1968.





"to get some respect we had to tear this m*******er up, so what the F***k?"


PS: Ice Cube "
We had to tear this M.F. up




Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman