"Fight the Power (Rap, Race, and Reality)" Chuck D, 1997



Rap je v současnosti jedním z fenoménů a byla by ztráta času vyprávět jeho historii, kdo vše začal… Jestli ale chcete znát pozadí a detaily jedné konkrétní kapely a jejího frontmana, měli byste otevřít knihu "Fight the Power" od Chucka D.
Je jedno jestli řeknete jeho jméno nebo název jeho kapely, většině (nejen rapovým fanouškům) se vybaví konec 80. let, deska „It takes a million...“, vydavatelství Def Jam a skladby „Fight the power" nebo "Welcome to the terrordome“. Zmíněná kniha je svým způsobem cestou zpět, kdy se původní členové P.E. a producentský tým The Bomb Squad pomalu dávali dohromady a postupně vznikala idea Public Enemy. 

Kniha není autobiografií Chucka D nebo spisy o P.E., ale spíše jde o kombinaci obojího. Chuck D vypráví osobní zkušenosti a zážitky z mládí, ale rovněž se snaží své vyprávění kombinovat s  historickými událostmi tehdejší doby. Zajímavý je popis přelomu 70. a 80. let, kde jsou známá jména (Run DMC, Cold Crush Bros. nebo Furious Five) zmíněna ve více konkrétních situacích a pojem „Old school“ zde ztrácí obecný a nekonkrétní význam.

Fanoušek P.E. určitě ocení příběh setkání Chucka D s budoucím hypemanem kapely Flavor Flavem a Djem Terminator X (tehdy ještě nazývaným Dj Mellow-D) na univerzitě Adelphi a následné setkání s bratry Hankem a Keith Shockleem a Bill Stephenym. V knize se mimo jiné dočtete, jaké údálosti byly inspirací pro skladby „By the time i get to Arizona“, „Hazy shade of criminal“ nebo „1 Million Bottlebags”, odkrytí tohoto pozadí se všemi detaily patři nesporně k hodnotným informacím této knihy. Postoje a názory P.E., které známe z desek jsou zde více rozvedeny a Chuck D se rozpovídá jak o minulosti 70. - 90.let (vzestup černošské kultury, G. Bush, Farrakhan a Nation of islam), ale i další stěžejní témata, která jsou s P.E. spojována neustále (drogy a kriminalita v černošské společnosti). Zmíněn je i Gangster rap a násilí gangů v L.A.. Typickým tématem Chucka D je hudební průmysl nebo svět sportu vs. Afro-Američané.

Po přečtení celé knihy vás možná napadne, do jaké míry jsou P.E. ještě kapela a jak mohou ještě své posluchače zaujmout v dnešní konzumní době a do jaké míry je „politický/uvědomělý rap“ opravdu vnímán dnešním fanouškem. Osobně si myslím, že vývoj kapel tohoto typu by se měl pozvolna přetransformovat do hnutí nebo politické strany, aby mohl být více využit myšlenkový potenciál a jejich teorie, které zůstávají jen hesly, jsou-li „uzavřeny“ v rapovém textu. Tato myšlenka samozřejmě souvisí výhradně s dneškem, protože doba, kterou žijeme se vyznačuje nejen vyčerpáním hodnot, ale hlavně hesel a vizí.

......................................

Authors: Chuck D with Yusuf Jah
Title: "Fight the Power" (Rap, Race, and Reality)
Foreword: Spike Lee
Publisher:Delacorte Press
Year: 1997

......................................



Table of Contents


Foreword by Spike Lee

Proluge

Chap. 1 Welcome to the terrordome
Chap. 2 Black Community: Where ya at?
Chap. 3 Prelude to Public Enemy
Chap. 4 Athletes and Entertainers
Chap. 5 RockRap
Chap. 6 Africa
Chap. 7 Apocalypse ´91: The Enemy Strikes Black
Chap. 8 Black and Jewish Relationships
Chap. 9 Gangs

Epilogue
Recommended Reading
Discography
Tours
Acknowledgments
















Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)