Eutanazie – polemika mezi Markem Váchou, Tomášem Hříbkem, Jakubem Jirsou, Martou Munzarovou a Ingrid Strobachovou @Filosofický časopis

   foto: Nový akademický slovník cizích slov (Academia, 2009)

Zajímavá debata na téma eutanazie proběhle před 10 lety na stránkách Filosofického časopisu. Debata spíše více otázek vznáší a proto jsou příspěvky všech zúčastněných stále podnětné a ukazují, jak smýšlíme nad morálkou a svobodou člověka v tomto světě. Polemiku odstartoval článek Marka Váchy „Je vůbec ještě možná etika v „postetickém“ světě? – Eutanazie jako civilizační choroba“ z roku 2010, který je veden z pozice věřícího člověka, „nefilosoficky“, kdy jeho východiska vyvěrají z náboženských dogmat, jež jsou pochopitelně nepřenosná a obtížně pochopitelná v současné ateistické společnosti. Odpověď dala na sebe trochu dlouho čekat, ale po roce jich přišlo hned několik; od filosofů Tomáše Hříbka a Jakuba Jirsy a dále lékařky Marty Munzarové.

Články všech autorů předkládají zajímavé argumentace, ze kterých nahlíží nejen na eutanazii samotnou, ale také na člověka samotného, na etiku a morálku, ale hlavně otevírají debatu na téma svobody a morálky, kterou člověk od Boha získal, ale nyní se někdy snažíme tvářit, že s morálkou jsme přišli my sami, a tudíž již Boha nepotřebujeme.

Přestože je eutanazie často téma konfrontační, lze ale pod touto první vrstvou uvidět jeho celistvý potenciál, kterým obohacuje všechny debatující. Příspěvky Tomáše Hříbka a Marty Munzarové odhalují, jak komplexní  problém eutanazie je a kolik každodenních situací v životě lékaře debata o eutanazii odhaluje běžnému člověku.

Debatující lze zjednodušeně rozdělit do třech názorových pozic: Tomáš Hříbek obhajuje ateistický postoj, Jakubu Jirsovi je bližší ateistický postoj, nicméně kritizuje v textu extrémní augmentaci Tomáše Hříbka typu: „Je-li nepřirozené žádat lékaře za jistých podmínek o zkrácení vlastního života, je nepřirozené jej žádat o antibiotika, chemoterapii nebo umělou ledvinu“ (viz s. 581, článek Jakuba Jirsy). Nutno ale dodat, že Tomáš Hříbek velmi důsledně sleduje téma, snaží se argumentačně postihnout většinu otázek a reagovat na kritiku. Oba jeho texty nejsou tedy vyplněny textovou vatou, ke které inklinuje např. Daniel Kroupa, Miroslav Petříček nebo Petr Fischer, se kterými Tomáš Hříbek debatoval na Českém rozhlase (Leonardo Plus, 3. 7. 2019)

Marek Vácha hovoří z pozice věřícího, obhajující nedotknutelnost života, jehož vlastníkem není člověk, který vychází z abrahámovské tradice a není tudíž filosofický a nepodléhá filosofickým kriteriím. Text lékařky Marty Munzarové přináší širší výklad jak terminologie samotné, tak i přístupů k eutanazii v Evropě ve 20. století. Její pozice vychází z lékařské etiky, která sice odkazuje na Hippokratovu přísahu a její možné autory Pythagorejce, nicméně se nesnaží být ani na straně teismu, nebo ateismu a drží se svého oborového zaměření.


Články @Filosofický časopis ke stažení v PDF zde


Marek Vácha
"Je vůbec ještě možná etika v „postetickém“ světě? Eutanazie jako civilizační choroba
Filosofický časopis. 2010/02, roč. 58, s. 273–279

Tomáš Hříbek
"Za etiku bez teologie: K článku Marka Váchy o eutanazii
Filosofický časopis. 2010/05, roč. 58, s. 729–749

Ingrid Strobachová
"Konečně o eutanazii na půdě filozofie - K diskusním studiím dr. Váchy: „Je vůbec ještě možná etika v ,postetickém‘ světě?“ a dr. Hříbka: „Za etiku bez teologie“"
Filosofický časopis 2011/03, roč. 59, s. 421–425 

Jakub Jirsa
"Problémy s asistovanou sebevraždou - K polemice Tomáše Hříbka s Markem Váchou"
Filosofický časopis 2011/04, roč. 59, s. 579–590

Tomáš Hříbek
"Ještě o etice eutanazie: odpovědi kritikům"
Filosofický časopis 2011/06, roč. 59, s. 909–929

Marta Munzarová
Proč NE eutanazii: Ještě k článku Tomáše Hříbka „Za etiku bez teologie“
Filosofický časopis 2012/03, roč. 60, s. 403–420

Tomáš Hříbek
"Utilitarismus, nacismus a eutanazie" 
Filosofický časopis, 2012/05, roč. 60, s. 899–908

Kolektiv autorů
„Shrnutí výsledků konference České lékařské komory ze dne 28. 11. 2012 věnované eutanazii“
Filosofický časopis, 2013/03, roč. 61, s. 440–477


Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)