Aleksandr Dugin - kritik Západu a liberalismu



Jestliže v letech 2013 až 2015 byli muslimové a islám hlavním mediálním tématem, nyní (nebo poslední dva až tři roky) se debata přesunula zcela jinam; tím je konzervatismus/liberalismus. V případě, že toto téma sledujete, nemělo by vám uniknout jméno Aleksandra Dugina, ruského politologa, sociologa, filosofa a bývalého profesora Lomonosovy univerzity v Moskvě. Pro některé je extremista a fašista, nicméně, pokud nemáte v plánu s ním uzavřít pakt, jeho postoje dávají této debatě dynamiku a díky lidem jako Dugin není debata jen plytkým notováním a poplácávání se po zádech. Ačkoli v rozhovoru níže mluví o spojenectví s islámským světem, muslimové by si měli toto spojenectví rozmyslet, protože jeho pohled na svět je částečně nastaven generalizující optikou, kdy vše co není ze Západu, může teoreticky být jeho spojenec. Proto se Rusko v Sýrii spojilo s Íránem v boji proti povstalcům, Dái´š, ale i civilistům (viz dokument "Pro Samu" 2019). 

Rozhovor z 15. června 2020 je zaměřen na jeho politické názory. Ten starší (30. září 2018) je mnohem více podrobnější a vykládá jeho postoje v jiných souvislostech, ale také jej porovnává s dalším kritikem moderní společnosti Hakimem Beyem; oba byli tématem knihy "Proroci postutopického radikalismu" (více o knize @Dingir )


Podle nejvlivnějšího ruského filozofa Dugina je tradice pod útokem západní modernity. Proč mu liberalismus tak vadí a jak se mu chce postavit? 
(Radio Wave, 15. červen 2020)



Adam Borzič v Hergot!u představuje knihu Proroci postutopického radikalismu, která se věnuje působení Hakima Beye a Alexandra Dugina 
(Radio Wave, 30. září 2018)


Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)