Afrika Bambaataa čelí obvinění ze sexuálního zneužití tří teenagerů


Ronald Savage                            Hassan Campbell                             Troy


Jestliže se Nas pokusil zpochybnit smysl hip hopu svým albem, kde jej označil za mrtvý, nyní jsou v ohrožení samotné kořeny vyrůstající z hip hopové mekky, Jižního Bronxu. Zakladatel hnutí Zulu Nation a DJ Afrika Bambaataa byl začátkem dubna letošního roku obviněn ze sexuálního zneužití tří mladistvých koncem 70. let. První údajnou obětí se stal Ronald Savage, v hip hopové komunitě znám pod pseudonymem Bee-Stinger, a kterému tehdy bylo 13 let. Ačkoli kauza získala mediální pozornost až nyní, Savage svůj příběh popsal již v září 2014 ve své knize "Impulse, Urges and Fantasy". Údajná oběť ale nebyla jen jedna a ještě tentýž měsíc se přihlásili další dvě: 51 letý Troy, který odmítl zveřejnit celé své jméno a nyní žije v Severní Karolíně a 39 letý Hassan Campbell, znám pod přezdívkou Poppy, který své výpovědi zveřejňuje na svém YT kanálu.

Výpovědi všech tří se velmi podobají a tyto tři příběhy jsou vlastně jeden. Hnutí Zulu Nation se pod vedením Afrika Bambaaty v 70. letech snažilo transformovat energii mladistvých, která byla většinou ventilována kriminální činností, do něčeho pozitivnějšího. Tím pozitivním měla být městská subkultura hip hop, která se tehdy zrodila na sídlišti Bronx River, v newyorském okrsku Jižní Bronx. Bambaataa tehdy pořádal akce a nabízel rovněž pomoct jak finanční, tak i výchovnou pro mladé afroameričany. Z výpovědí vyplývá, že si Bambaataa údajně své oběti vodil domů a tam je nutil k orálnímu sexu.


Zulu Nation se nejdříve vyjádřilo, že se jedná o účelové nařčení COINTELPRO* z cílem zničit hnutí a mluvčí ZN Quadeer Shakur dokonce podal na Savage trestní oznámení z křivého obvinění.. Od začátku kauzy Bambaataa vystoupil nejprve prostřednictvím právníka, dále v telefonním rozhovoru v show Ed Lovera a Monie Love v polovině dubna a naposledy začátkem května v televizi FOX 5 (Video je zde)
. V každém prohlášení Bambaataa obvinění popírá.

V neprospěch Bambaaty ale mluví např. rapper Chuck Freeze (z kapely Jazzy Five
), který s Bambaatou vystupoval v 80. letech a v tomto sporu stojí na Savagově straně: "Ronald byl typ chlápka, kterému jste mohli naprosto důvěřovat. Když byste před ním nechali na stole peníze, můžete si být jisti, že tam zítra budou. (...) O tom všem jsme nevěděli, kdyby ano, v žádném případě bychom to netolerovali. Jestli se ptáte, zda mu věřím, tak já ano."

Není zcela jasné, jak se dostala informace o Savagově sexuálním zneužití ven, než vyšla jeho kniha, tj. před rokem 2014.  Nicméně z videí již zmíněného Dj Stara, kde zpovídá členy Zulu Nation, je patrné, že povědomí (domněnky?) o těchto aktivitách byly. Jinak si nelze vysvětlit, že se během roku 2012 na Savage obrátili dva vysoce postavení členové ZN a navrhovali mu, že by bylo dobré se s Bambaatou sejít a celou věc probrat. Rovněž bylo Savagovi navrženo, aby řekl, kolik by chtěl odškodné, jeden z nich řekl: "nemám na mysli 5000 dolarů. Řekni si částku, třeba 50.000.". Bambaatův právník tvrdí, že si jeho klient takového návrhu není vědom, ani tohoto setkání.


Media zveřejnily jen standardní, nemastnou/neslanou informaci, která zapadla v ostatním dění. Mnohem důrazněji se kauze věnuje Dj Star ve svém pořadu THE STAR CHAMBER (SHOT97)
, doporučuji poslechnout některý z dílů k tématu. DJ Star, (vlastním jménem Troi Torain) je označován za velmi kontroverzní postavu, nicméně on sám svůj přístup označuje za "objektivní" a jak řekl ve své show "nehodlá v žádném případě polevit".

Richard (16.5.2016)

* COINTELPRO (Counter Intelligence Program) Program FBI vytvořený roce 1968 J. Edgar Hooverem pro potlačení aktivit politických skupin a jedinců (Černí panteři, Nation Of Islam, Malcolm X nebo Martin Luther King).

Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)