"Islám, dialog a občanská společnost" Mohammad Chátamí (Praha, 2001)

Současný svět sleduje s neklidem dění v Íránu a jakýkoli krok této země je chápán ve většině případech negativně. Výroba zbrání hromadného ničení nebo porušování lidských práv, to jsou jen některá témata, která často vídáme v mediích. Úvaha bývalého íránského prezidenta o společnosti a dialogu v ní může být dalším zdrojem pro vytvoření názoru a posouzení celé záležitosti. Nelze mluvit o knize, jako spíše jen o brožuře (pouze 81 s.), přesto patří tato publikace k ojedinělým a do určité míry i k jediným, které přinášejí názor přímo od představitele státu, jehož kroky jsou bedlivě sledovány.










Obsah
1. Předmluva

2. Dialog mezi Východem a Západem
3. Islámský svět a moderní výzvy
4. Dialog v novém tisíciletí
5. Rozum a náboženství
6. Náboženská víra v dnešním světě
7. Obavy a naděje
8. Postřehy o světě informací
9. Tradice, modernost a vývoj
10.Svoboda a vývoj
11.Naše revoluce a budoucnost islámu


Ukázka:


Podle mého názoru je naším největším ne dostatkem v oblasti myšlení a rozvoje, ne dostatek či slabost náboženského intelektualismu, přestože vidím půdu připravenou pro jeho vznik a růst.
(...)

Náboženský intelektuál miluje lidstvo, rozumí jeho problémům, cítí zodpovědnost za jeho osud a respektuje lidskou svobodu. Cítí, že lidé mají božské poslání a chce, aby byli svobodni. Odsuzuje vše, co brání cestě lidského růstu a vývoje, neboť je to v rozporu se svobodou.
Naše dynamická společnost v tomto klíčovém okamžiku potřebuje náboženské intelektuály. jestliže dojde ke kombinaci náboženství a intelektualismu, můžeme doufat, že naše velká islámská revoluce bude zvěstovatelem nové éry lidských dějin. jestliže však náboženství s intelektualismus zůstanou odděleny, ohrozí zdraví společnosti.
Jestliže světským intelektuálům zmíníte Boha, řeknou, že se raději soustřeďují na člověka. když zmíníte člověka náboženským dogmatikům, řeknou, že dávají přednost Bohu. Náboženský intelektuál však hledá"Božího člověka", jehož vytvoření je naléhavou potřebou dnes, jako tomu bude vždy.
(Mohammad Chátamí - Islám, dialog a občanská společnost, str.. 78 - 79 )
Biografie
Sejjed Mohammad Chátamí byl zvolen prezidentem Íránské islámské republiky 23.května 1997 na základě více než dvou třetin hlasů všech voličů a znovu zvolen více než 77 % hlasů 8.června 2001. Narodil se roku 1942 v rodině duchovních v Ardakánu, který leží v provincii Jazd v centrálním Íránu. jeho otec, velký ájatolláh Rúholláh Chátamí, dosáhl širokého uznání pro svou zbožnost a pokrokové názory.
Chátamí ve věku 19 let odešel z Ardakánu, do roku 1965 studoval náboženské vědy v Qomu, poté vstoupil na Isfahánskou univerzitu na studium filosofie. Od této doby se stal aktivním islámským politikem. V roce 1969 zahájil doktorské studium na Teheránské univerzitě. O dva roky později se vrátil do Qomu, aby pokračoval ve studiu islámského práva a filosofie. právě v Qomu se ve větší míře zapojil do politické aktivity. V předvečer islámské revoluce v roce 1978 byl vybrán do čela islámského institutu v Německu, který sehrál klíčovou roli při organizování revoluční aktivity v íránské diaspoře. V letech 1982 až 1992 zastával funkci ministra kultury a islámského vedení.
V roce 1992 byl jmenován asistentem prezidenta a až do svého zvolení prezidentem stál v čele Íránské národní knihovny.


Prezident Chátamí ovládá angličtinu, arabštinu a němčinu. Publikoval několik knih a článků, jako například Bím-e moudž (Strach z vlny, 1993) a Az donjá-je šahr tá šahr-e donjá (Od městského světa ke světovému městu, 1994). Obzvlášť se zajímá o dílo Fárábího, Molly Sadra, šejcha Ansarího a Hafíze. Je ženatý, má tři děti.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Název: Islám, dialog a občanská společnost
Originální název: Islam, Dialog and Civil Society by Mohammad Khatami
Published: The Australian National University. Canberra 2000
Autor: Mohammad Chátamí
Přeložil: Eduard Gombár
Vydavatelství: Babylon (Praha, 2001)
počet stran: 81
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)