"Muhammad" Karen Armstrong (Daranus, 2009)

"Není boha kromě Boha a Muhammad je Posel Boží!" Snad žádné jméno na světě se dnes nepronáší tak často jako jméno Muhammada, postaru Mohameda. Vždyť stamilióny muslimů je denně vyslovují při modlitbách.
Pro mnoho Evropanů a jistě i Američanů může být islám čímsi jako vírou zla - viz bojovný nesmiřitelný Táliban, zabijácká al-Ká´idá a Írán s touhou po jaderných zbraních. A Muhammad, prorok legenda a Posel Alláhův, dal tomuto náboženství před staletími základy.
Věci však není třeba vidět tak divoce, a pokud si arabský řidič u pumpy povzdychne slovy "ó, Alláha", neznamená to nic víc než naše české "ach, Bože...". 



Rozdíl pak může být jen v tom, že Vám u arabského čerpadla nabídnou gratis kafe s kardamonem, jelikož tradice velí pomáhat pocestným. U toho našeho si naopak černou bryndu z automatu zaplatíte.
Světová proslulá britská autorka Karen Armstrongová napsala knihu o Muhammadovi o jeho poselství našemu času s vědomím, že slovo "islám" znamená odevzdání a mír. Vysvětluje zrod i podstatu Koránu a provází čtenáře Muhammadovým životem. S dokonalou znalostí doby a jejích reálií vám nabízí knihu, kterou lze brát i jakou poutavou a v mnohém velmi dramatickou literaturu faktu.

(text je převzat z obalu knihy)


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Název: Muhammad: prorok, jeho život a poselství našemu času
Autor: Karen Armstrongová
Překlad: Marta Ljubková
Vydavatelství: Daranus
Rok vydání: 2009
Počet stran: 199
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%


: OBSAH ::

I. ÚVOD
II. MEKKA
III. DŽAHÍLÍJA
IV. HIDŽRA
V. DŽIHÁD
VI. SALÁM
ZÁVĚREČNÉ SLOVO
ODKAZY

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman