"Mezi vírou a Halloweenem"* imám Zaíd Šakír

 




Jedna z tragédií současné doby je, jak si muslimové ochotně a bez skrupulí osvojují zvyky, rituály nebo kulturní symboly, které mají svůj původ v satanistických praktikách; svátek Halloween je toho důkazem. Podle většiny učenců pochází tento svátek od pohanských Keltů, kteří věřili, že jedné konkrétní noci v roce mohou mrtví opět obživnout a pohybovat se mezi živými. Oné noci se někteří lidé oblékají strašidelné kostýmy a věří, že se jich tak mrtví nevšimnou a budou je považovat za jedny z nich a budou tak před nimi ochráněni. Jiní nabídnou těmto duchům mrtvých "něco sladkého", aby tak odvrátili jejich zlobu. Z této tradice pochází halloweenské kostýmy a zvyk rozdávat sladkosti.

Stejně tak vydlabaná dýně se svíčkou uvnitř zvaná "Jack-O-Lantern", symbolizuje uvězněnou duši v očistci [arab. barzach**], mezidobí po smrti člověka a před začátkem Posledního soudu. Někteří říkají, že halloweenská svítilna z dýně odvrací zlé duchy. Temnota obestírající tyto praktiky čerpá z prezentace zla pomocí symbolů mající svůj původ v okultizmu.

Stejně jako satanismus a okultizmus, byl i halloweenský svátek společností "polidštěn", aby vypadal "neškodně". V tomto duchu někteří muslimové tedy slaví "Halaloween" a vše se tváří, že je jen "zábava". Toto je jeden ze způsobů jak se děti (muslimské rovněž) skrze společnost seznamují s okultizmem a satanistickými symboly a rituály. Vše se tváří neškodně, jde přeci o zábavu, nikdo si ale nevšímá obsahu, jež má v sobě temnou a zlou esenci. (...)

My jako muslimové máme nařízeno ochraňovat sebe a naše rodiny před trestem pekla. Tudíž jeden ze způsobů, jak toto pravidlo uvést v praxi je neúčastnit se praktik, které nejen že nemají žádnou oporu v našem náboženství, ale jsou s ním v naprostém rozporu. Nechť nám Bůh umožní prozřít pravdu a následovat ji, ale rovněž ať nám pomůže odhalit faleš ukrytou  v detailu, a tím se jí vyhnout.

Halloween, stejně tak Halaloween je Haram!

imám Zaíd Šakír

imám Zaíd Šakír (*24.4.1959) je americký muslim a imám, zakladatel Zaytuna College v Berkeley (California). K islámu konvertoval v roce 1977, během služby v americké armádě. Absolvoval islámská studia arabštiny a islámské teologie v Sýrii a krátce v Maroku. Zaid Shakir @wikipedia


* převzato z FB profilu Imam Zaid Shakir, post "Between The Deen and Halloween" z r. 28.10.2014)

 

*více o tématu "barzach" a smrt v islámské teologii v knize "Smrt, hroby a záhrobí v islámu" (Academia, 2015), kapitola "Smrtí nic nekončí: Smrt, pohřeb a záhrobí v díle muslimského učence al-Aqurtubího" (překlad Bronislav Ostřanský)



Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)