Jawaher Abu Rahmah (1974 - 2010)

36 letá Jawaher Abu Rahmah, která byla v pátek 31. prosince 2010 odvezena do nemocnice v Ramalláhu poté, co se nadýchala slzného plynu vystřeleného izraelskou armádou do davu během pravidelné páteční demonstrace ve vesnici Bil’in, v sobotu ráno zemřela na otravu plynem. Abu Rahmah byla sestrou Bassema Abu Rahmah, který byl izraelskými vojáky zabit během poklidné demonstrace v Bil’inu 17. dubna 2009.
Jawaher Abu Rahmah je tak 21. osobou, která byla izraelskými ozbrojenými složkami zabita během demonstrací proti výstavbě Zdi.






Doktoři v nemocnici v Ramalláhu bojovali o život Jawaher celou noc, ale nebylo v jejich silách ji zachránit. Utrpěla vážné poruchy dýchání způsobené inhalací plynu a do nemocnice byla převezena již v bezvědomí.
Demonstrace, kterou pořádal bil’inský lidový výbor a které se zúčastnilo více jak tisíc osob, byla svolána za účelem protestu proti pokračující výstavbě Zdi a osad. Navzdory obležení celé vesnice izraelskou armádou se stovky aktivistů - Palestinců, Izraelců a zahraničních dobrovolníků - dostaly do vesnice mimo příjezdové cesty skrze údolí a kopce a připojily se zde k těm, kteří již čekali ve vesnici.



Jawaher byla sestrou bil’inského aktivisty Bassema Abu Rahmah, který byl zabit 17. dubna 2009 poté, co byl zasažen vysokorychlostním kanystrem slzného plynu během demonstrace. Jeho smrt byla zachycena na kameru.


Mohammed Khatib, člen bil’inského lidového výboru dnes řekl: “Jsme šokováni brutalitou ze strany Izraele, která opět stála život pokojného demonstranta. Tato vražedná a nelidská odpověď ze strany Izraele na pokojné protesty sama od sebe nezmizí. Na úsvitu nového desetiletí je čas, aby svět konečně vyzval Izrael k odpovědnosti a ukončení okupace.”



Právník Michael Sfard, který zastupuje vesnici během soudního procesu kvůli výstavbě Zdi, dodal: “Syn byl zabit projektilem zamířeným přímo proti němu, dcera se udusila plynem. Další dva stateční demonstranti proti režimu, který vraždí nevinné a nevyšetřuje vlastní zločince, tak přišli o svůj život. Nezůstaneme zticha a nevzdáme se. Nepolevíme v našem úsilí dokud ti, co jsou za to zodpovědní, nebudou potrestáni. A oni budou.”












*Článek je z webových stránek "Mezinárodní hnutí solidarity (ISM)"

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman