"Básníci pouště" Karel Petráček (Praha, 1977)



Pro obyvatele střední Evropy byly země Orientu odjakživa obestřeny tajemným kouzlem. Mámivý obraz zašlých měst ležících v písku, který zavalil život dávných národu a zmizelých generací, i sláva a lesk pozdějších mocných říší, to vše zůstává stále přitažlivým literárním námětem. Karel Petráček se zabývá starou i moderní arabskou poezií již řadu let.
Kniha "Básníci poště"je zasvěcený a názorný výklad o klasické arabské poezii. Zahrnuje dobu předislámskou, vznik islámu a počátky arabskoislámského impéria, dobu umajjovskou a téměř celou abbásovskou epochu.
Teritoriálně pokrývá všechna významná centra klasické arabské poezie: Arabský poloostrov, Sýrii, Irák a Andalusii (muslimské Španělsko).

Autorovi se však nejednalo o tradiční popis arabské literatury, známý z běžně používaných příruček. Šlo mu o to, aby čtenář pronikl do nitra arabské poezie, aby s pomocí četných vhodně zvolených ukázek pocítil její svéráznou atmosféru a mohl vnímat věcný obsah i estetickou hodnotu jejích obrazů, idejí a forem. Milovník poezie, který zná Zpěvy staré Číny i překrásné japonské Verše psané vodou a chce se seznámit s další poetickou tvorbou starého Orientu, najde zde mnoho známého, ale i nového.
Dozví se například, že arabská milostná poezie sloužila jako předloha francouzským trubadúrům i německým minnesängrům, a že dokonce velmi silně ovlivnila i staročeskou lyriku. Bude obdivovat lidovou moudrost, která vtiskla arabské poezii svou pečeť a odrazila se i ve vnitřní logické výstavbě básně, atd. - příkladů a zajímavostí by se dalo najít nepřeberné množství.

Karlu Petráčkovi se totiž podařilo to, oč usilovali v arabaské literatuře autoři tzv. adabu: lehkou, duchaplnou formou a s použitím mnoha poetických vložek čtenáře poučit, pobavit a poskytnout mu intelektuální i estetický požitek.
(Anotace je převzata z přebalu výše uvedené publikace)

......................................

Název: Básníci pouště (Arabská poetika devíti století)
Autor: Karel Petráček (1926-1987)
Z arabských originálů, vybral, uspoř., přel.
Ilustrace: Eva Petráčková
Vydavatelství: Praha : Československý spisovatel
Rok vydání: 1977
Počet stran: 204 s.
......................................









Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman