Federace islámských organizací v Evropě odsuzuje zvěrstva spáchaná extremistickými skupinami a jejich spojování s islámem.

Ve jménu Boha, milosrdného, slitovného


Federace islámských organizací v Evropě odsuzuje zvěrstva spáchaná extremistickými skupinami a jejich spojování s islámem.

Federace islámských organizací v Evropě i nadále sleduje současný vývoj událostí kvůli zvěrstvům a násilnostem páchaných extremistickými skupinami v Iráku, Sýrii i jinde, proti místním komunitám, jež se liší svým politickým nebo náboženským přesvědčením, a proti novinářům, kteří jsou zastrašováni a zabíjeni barbarským způsobem.

Federace odsuzuje co nejdůrazněji tyto otřesné činy, mezi které patří děsivé popravy a násilnosti, jež jsou v rozporu s učením islámu, lidských hodnot a morálními principy, které nelze ani ospravedlnit ani nechat bez povšimnutí. Federace islámských organizací v Evropě zdůrazňuje svou solidaritu se všemi, kdo jsou postiženi těmito závažnými násilnostmi, mírou represí a vyháněním ze svých území zprostředkovanými skrze média. Rovněž vyjadřuje pocity hlubokého zármutku ze současného vývoje, symbolizujícího ten nejděsivější obraz. Federace se znepokojením sleduje snahy terorizovat místní komunity a náboženské menšiny, a roztříštit tak společenskou a historickou strukturu včetně svých rozličných prvků.

Federace požaduje okamžité ukončení porušování lidských práv, ve všech jeho formách, v těchto oblastech. Rovněž požaduje okamžité ukončení všech diskriminačních opatření a aktivit a vytvoření bezpečného prostředí pro všechny obyvatele a komunity. Dále navrácení vysídlených osob do svých oblastí a umožnění žít, aniž by byli cílem diskriminace nebo omezováni svobody náboženství. Stejně tak zajištění ochrany náboženských a historických památek před ničením a vandalismem a zastavení útoků na novináře.

Federace islámských organizací v Evropě rozhodně odsuzuje snahy očernit islám a spojovat jej s těmito zvěrstvy, představující barbarské praktiky extremistických skupin, které porušují učení islámu a páchají tak zvěrstva proti muslimům i nemuslimům.

Muslimové v Evropě a na celém světě jsou hluboce znepokojeni krutostmi a násilím, které je prostřednictvím hesel a zpráv nepravdivě spojováno s islámem nebo s islámským modelem vlády a státu. Toto jednání závažně porušuje pravidla islámského náboženství, které odmítá agresi, teror a poškozování nevinných. Současné dění nám připomíná důležitost věnovat pozornost prostředím, ze kterých se rodí násilí a extremismus. Prostředí, která jsou výsledek vlád despotických režimů, nespravedlnosti, absence demokracie a porušování lidských práv, jak se tomu dělo a děje v Sýrii a Iráku během několika posledních let.

Federace islámských organizací v Evropě vyzývá k rozvážným krokům pro řešení všech našich společných úkolů, kterým by mohla čelit Evropa a celé lidské společenství; není pochyb, že zachování sociální spravedlnosti je společnou odpovědností. Federace islámských organizací, ve spolupráci s partnery zastoupených v náboženských a občanských komunitách, vynaloží maximální úsilí pro zvýšení povědomí v této záležitosti.

Brusel, 19. září 2014
Federace islámských organizací v Evropě


zdroj: FIOEurope condemns extremist armed groups and deplores linking these to Islam

Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)