"Satana není nikdy dost - glosa k tričku Čarodějův učeň od Never Enough a ilustrátora Vojtěcha Woody Trojáka (31.12.2022)

 



Že satana není nikdy dost napadlo značku Never Enough společně s ilustrátorem Vojtěchem Woody Trojákem a vzniklo tak tričko, které zve na projekci Zemanova animovaného filmu Čarodějův učeň v pražském Rudolfinu (22.12.2022) featuring Symfonický orchestr Českého rozhlasu . Na první pohled žádoucí aktivita a podpora české kinematografie posléze odhalí jednak současný cynismus a samoúčelné pohrávání si s pojmy a symboly, ale hlavně naprosté nepochopení poselství Zemanova filmu. V popisku k tričku Never Enough se sarkasmem říká: "Jako nosné vizuální prvky jsme nezvolili samotné hlavní postavy, ale vybrali jsme silné detaily, které geniální dílo doplňují. Na srdci tedy nesmí chybět ikonická lebka s roztékající se svíčkou. Nedílná součást kouzelníkovy image. Za stranu dobra pak neuvěřitelně sympatická dvojice havranů s výrazy k zulíbání, oba mile si hovící na umrlčím kříži." 

Zemanův film pracuje s křesťansko-humanistickým étosem, který ještě odkazuje na ten národní, který ale není v popředí příběhu; divák jej spíše tuší, vyplývá pro něj z děje a postav, okatě se na něj nepoukazuje, ale podtrhává téma hlavní, tj. boj dobra se zlem. Dalším imperativem Zemanova poselství je láska, jež je nejen ukázána v té ryze lidské rovině, ale rovněž v transcendentální (křesťanské), jako arbitr v boji dobra a zla. Zeman, ale podobně i např. Jaroslav Foglar (viz článek "Bad Meanin´ Good" - konec kladného hrdiny z Foglarových knih) ukazuje nepřímo náboženské ctnosti a morálku, díky níž je kultivován člověk jako jedinec, ale skrze něj i celá společnost (each one teach one). Zemanův způsob ale podává vše bez kazatelské přísnosti a autoritářské sugesce, manipulující člověkem a bránící spontánní reakcí uvnitř, jíž by si tyto ctnosti člověk skutečně osvojil, chápal je, ale hlavně praktikoval.

Když jsem poukázal na zvláštnost anonce trička a projekce Zemanova filmu aniž by Never Enough uvedlo jméno Karla Zemana, bylo mi řečeno, že "pro klid duše jsme [Never Enough] jméno Karla Zemana na web dopsali". Opět další nepochopení Never Enough, které o sobě říká, že snaží kolem sebe, tj. shopu na Jiřáku, "budovat komunitu tolerantních a aktivních lidí se zájmem o svět. [...] Podporujeme projekty, které nám svou činností dávají smysl." Tento projekt smysl rozhodně nedává protože se pyšně odvažuje pracovat s tématy, kterým absolutně nerozumí, nechápe jejich významy, ale hlavně svůj "money make" lacině halí do iluze komunity a pseudokultury, která je spíš sdružením narcisů Prahy 3 a okolí. 

Způsob, jakým Never Enough a Vojtěch Woody Troják chápe dobro a zlo je dost pochybné, protože zvolit za hlavní symboly jen ty negativní a tvářit se, že vše je strašně "hip" poukazuje na něco bizarního v současném myšlení lidí. Ta lehkost s jakou se vše děláme a bez problémů vše vysvětlíme, že to pro nás dává "smysl", je mnohem děsivější než samotné tričko s lebkou na srdci. 















Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)