Zkušenosti českého lékaře v muslimských zemích (ukázka z knihy "Muslimský pacient" Marcela Hájka)






Foto: Džidda / جدة / Jeddah (Saúdská Arábie, 2015) Více forografií zde



"S dívkou ve věku 27 let, která byla zatím svobodná, se dostavil na ambulanci chirurgického oddělení bratr, jemuž bylo kolem 30 let, a teta ve věku asi 70 let. Lékařem byla navržena operace umbilikální hernie [Pupeční kýla], která činila dívce obtíže, výkon nebyl shledán akutním. Bratr operaci evropskými chirurgy-muži ihned důrazně odmítl, teta dívky bratra přerušila a dala s výkonem svůj souhlas. Bratr se starší tetě názorově podřídil, přestože byl jediným přítomným mužem."

"O nízké promiskuitě ve společnosti islámu svědčí autorova zkušenost z jihoafrické Botswany. Většina populace je zde HIV pozitivní, výjimkou jsou komunity evropských, indických či jiných asijských expatriantů, přírodní kmeny křováků - Sanů a Khoikhoiů a zejména komunity černých muslimů. U nich se autor s nakaženým virem HIV téměř nikdy nesetkal. Výjimkou byly případy přenosu krevní transfuzí."

"V Pákistánu byly autorem pozorovány muslimské děti, které uměly číst a psát, vzdělávaly se v Koránu, ovšem neuměly jíst lžící, natož vidličkou a nožem. Autor upozorňuje, že některé sociologické průzkumy rozvinutosti společnosti stavějí své hodnocení také na základě schopnosti užívat příbor. Výsledky takových průzkumů jsou však často poněkud zcestné, neboť schopnost užívat příbor je někdy nepotřebná, a přesto může jít o oblasti s vcelku dobře promyšleným a uskutečňovaným školským, zdravotnickým i sociálním systémem."

"Velmi inteligentní 22letá studentka medicíny, muslimka, která byla poprvé gravidní, se v průběhu prvních tří měsíců dostavila k ultrasonografickému vyšetření. Bylo zjištěno, že plod má velmi silný krk, respektive plynulý přechod hlavy v trup. Bylo vysloveno podezření na Downův syndrom. Dalším vyšetřením bylo zjištěno mnoho maloformací neslučitelných se životem. Lékař za přítomnosti a konzultace muslimského klerika doporučil ženě umělý potrat. Byla upozorněna, že šance na přežití těžce poškozeného plodu po narození dosahuje mizivého 1 %. Dívka z důvodu víry potrat odmítla. Plod ženského pohlaví donosila do 34. týdne, kdy ho předčasně porodila mrtvý. Plod dostal jméno, byl řádně pohřben a hrob je navštěvován rodinou."

"K autorovi publikace jako vedoucímu lékaři chirurgického oddělení holandské nemocnice v Baghu v Pákistánu v rámci humanitární dlouhodobé akce "Winter Race" (po zemětřesení) přivedli rodiče 12letého chlapce s vrozenou extrofií močového měchýře*. Moč trvale odkapávala z oblasti nad pubickou kostí. Stav byl řešen plastikou nedokonale vyvinutého močového měchýře za použití konduitu z tenké kličky s transponovanými močovody a částečnou plastikou uretry. Do té doby musel chlapec prožívat velmi svízelný život. Trvale nosil na břiše vrstvu plen a textilií, které byly nutno stále měnit. Ve společnosti byl velmi obtížně přijímán pro neustálý zápach moči. S podivem bylo, že i přes nízkou hygienu a pofidérní čistotu vsakovacích textilií u něho nedošlo k závažné ascendentní [vzestupný] infekci horních cest močových, ledviny měl zcela intaktní a tvorba moči byla fyziologická. Muslimská rodina, do níž chlapec patřil, se v mezích svých možností vzorně starala o jeho výživu, ošacení i vzdělání."


*Extrofie močového měchýře je defekt v dolní části přední břišní stěny s rozštěpem přední stěny močového měchýře. Sliznice zadní stěny močového měchýře zůstává nezakrytá a volně se otevírá ven do plodové vody.
Zdroj: vrozene-vady.cz (Přednáška PDF)

Ukázky převzaty z publikace "Muslimský pacient" Marcel Hájek, Charif Bahbouh (Grada, 2016)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman