"Zrušte rodinu" Sophie Lewis - z oběti viníkem (10.10.2023)

 


Vydavatelství Tranzit.cz vydalo a Petrohradská kolektiv uspořádal 27.9.2023 křest knihy Sophie Lewis "Zrušte rodinu". Akce i kniha vyvolaly bouřlivé reakce (viz odkazy níže), kde se nejčastěji řešila finanční podpora Ministerstva kultury ČR a dotace od EU. Publicista Josef Chuchma se naopak zaměřil na text a odhalil slabiny v "řešení" společnosti bez rodiny. Opomenula se ale rovina ideová a její paradoxní význam, který ale může být právě symptomatický pro bořiče rodinné tradice.

O autorce Sophii Lewis se nejčastěji píše jako o feministce, v širším ideovém kontextu se ale jedná o pozice vycházející z marxismu, kritické teorie (Fromm, Adorno, Horkheimer, Marcuse) a Michela Foucaulta. Rodinu navrhoval rušit již samotný zakladatel marxismu, když v Komunistickém manifestu (1848) psal: "Zrušení rodiny! I největší radikálové se pohoršují nad tímto hanebným úmyslem komunistů. Na čem je založena nynější, buržoazní rodina? Na kapitálu, na soukromém zisku. Plně vyvinuta existuje jedině pro buržoazii; jejím doplňkem však je život bez rodiny, vnucený proletářům, a veřejná prostituce." Vztah k rodině se ale u marxistů vyvíjel a představitelé Frankfurtské školy (Adorno) došly k názoru, že člověk se stává mnohem horším člověkem, jestliže v rodině nevyrůstá (viz pokusy sociálního inženýrství v Rusku nebo Číně).

Autorce knihy tedy nedochází, že z oběti kapitalismu a konzumní společnosti činí strůjce a nositele toxicity a všeho špatného. Levičáci zkrátka jdou tak dlouho na východ až vyjdou na západě a vůbec jim to nedojde. Agresivita s jakou vyrážejí do boje je stejná, jako ta, co vidí ve svých oponentech. Tenhle levičácký všelék jsou "antibiotika", co ničí vše ve společnosti, ale nepřinášení nic, čím vzniklou "pustinu" vyplnit. Aby se ale levici nekřivdilo, je nutno uznat, že Marx a jeho kritika industriální společnosti je relevantní a přínos Kritické teorie také nelze zjednodušit na "neomarxismus", jak se dnes módně dělá. Jelikož je tento text psán z muslimských pozic, hodí se shodou okolností citace Aliji Izetbegovićě z jeho knihy "Islám mezi Východem a Západem", ve které se zamýšlí nad ismy těchto dvou světů a v myšlenkových směrech 20. století, nevycházející z náboženství, vidí určitou symboliku a neustálou snahu člověka usilovat o dobro a hledání ideálu: "Nihilismus a filosofie absurdity, to jsou plody nejcivilizovanějších a nejbohatších částí světa. [...] Jsou výrazem odporu člověka, jeho nepodřízení se světu, který ubíhá opačným směrem, než je jeho vlastní představa. [...] Rozdíl spočívá v tom, že nihilismus nenalézá východisko, zatímco náboženství prohlašuje, že ho našlo.[...] První, co bude nutno revidovat, bude chybná  vědecká koncepce člověka. Pokud civilizace nevyřeší otázku lidského štěstí, pak je náboženská představa o původu člověka správná a vědecká falešná. Třetí možnost neexistuje." *



odkazy/články:

* Alija Izetbegović, "Islám mezi Východem a Západem" (1980, česky 1997), s. 94,95

"Zrušte rodinu" Sophie Lewis (2022, česky 2023)

Je zle. „Zrušte rodinu, je zlá." (27.09.2023, Parlamentní Listy)

KNIHA ZRUŠTE RODINU JE PROVOKATIVNÍ. TEDY POKUD NEŽÁDÁTE HLUBŠÍ ARGUMENTY
Josef Chuchma (2. 10. 2023, @ČT Art)

My si to zasloužíme. Kolektivní recenze manifestu Sophie Lewis Abolish the Family
(08/2022 @Druhá směna)


Populární příspěvky z tohoto blogu

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)

"Kultura a umění v post-industriální společnosti" Daniel Bell (1976)

"Čím vyšší byly domy, tím menší byli lidé" Zdeněk Němeček (1932)