Vítejte v ČR, zemi bodrého srdíčka!



Před rokem jsem psal o českém raperovi, který prodával tričko s Breivikem a v jednom ze svých videoklipů řeší problém s bezdomovci. Možná jsem mu křivdil a skutečnou kritiku by zasloužil Český slavík, protože tato kulturní fosilie skutečně nemá názor a jasně daná měřítka, jak hodnotit naší hudební scénu.

Z této soutěže byl právě již zmíněný raper vyřazen, protože je údajně vulgární a agresivní. V podstatě bych to chápal, ale minerálka by si měla nejprve ujasnit, jaké hodnoty by umělci měli mít a ne je vyřazovat ve chvíli, kdy začínají vítězit.

Letos zřejmě minerálka otevřela svou náruč více než je zdrávo, protože si jinak neumím vysvětlit, že na 4. místě skočila fašistická kapela Ortel, která láme hitparády a srdce našich předních nenávistníků vůči islámu. Její skladba mešita ale není nenávistná, protože by určitě neprošla přísným morálním a etickým sítem českého slavíka.

Vím zcela jistě, že tento druh síta Český slavík nikdy neměl. Jeho porotci nevidí nikde problém a usínají spánkem spravedlivých. Jestli se někteří kritici rozčilují nad vyprázdněností české hudební scény, kde v čele muzea voskových figurín stojí KG, LB, Kabát, Chinaski nebo Divokej Bill, možná by stálo za zvážení, jestli nemáme spíš řešit morální vyprázdnění v nás a přestat řešit, jestli je nebo není v ČR kultura. Oboje je recipročně propojeno, tudíž když vyřešíme to druhé, přijde brzy i zbytek hezkých věcí.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Cesta z popraviště" Marie Šedivá (1986) - Myšlení Fjodora Michajloviče Dostojevského

"Malcolm X: The Great Photographs" (Stewart Tabori & Chang, 1993)