"Slovník spisovatelů: ASIE a AFRIKA" Díl I. + Díl. II.



Složitá národnostní, společenská a kulturní situace Orientu – jak tradičně nazýváme země Asie a Afriky – se nám často zdá neproniknutelná. Odděleni jazykovou bariérou a malou znalostí hospodářské a politické specifiky jejich vývoje vnímáme i literaturu těchto četných národů jednou jako celek, jindy zas jsme nakloněni vidět v některé velké literatuře jediného reprezentanta veškeré orientální tvorby. Nesnadného a náročného úkolu umožnit českému čtenáři základní orientaci v této rozsáhlé oblasti se ujal Orientální ústav ČSAV.

Za vedení akad. Průška zpracoval kolektiv vědeckých pracovníků ve spolupráci s Filosofickou fakultou na 1500 hesel z téměř stovky asijských i afrických literatur. Čtenář najde ve slovníku nejdůležitější poučení o spisovatelích, s nimiž se setkává v tisku i rozhlase nebo na knihkupeckém pultě, dozví se, jak je správně vyslovovat, zjistí, která jejich díla byla už přeložena do češtiny a jak se nazývají v originále. 

Z životopisného nástinu pochopí lépe autorovo dílo, které je u jednotlivých hesel podáno v přehledném výboru. Reprezentační výběr spisovatelů od nejstarších dob po současnost obsahuje i díla anonymní a kolektivní, poučení o typických žánrech jednotlivých literatur včetně hlavních reálií a pojmů umožňuje pochopit kulturně historickou situaci, za níž se orientální literatury rozvíjely. Rozsáhlý úvod z pera našich předních odborníků seznamuje pak s problematikou a tendencemi literárního vývoje Orientu. 

Manipulaci se slovníkem usnadňují četné odkazy a národní rejstříky. Pro zájemce o hlubší studium je připojena rozsáhlá bibliografie v evropských jazycích, mj. Též v češtině. Publikace, která je reprezentativním dílem čs. Orientalistiky, je první tohoto druhu v populárně vědecké literatuře naší i zahraniční. 

..........................................
Název: Slovník spisovatelů: ASIE a AFRIKA, díl I. + díl. II. 
Autoři: Jaroslav Průška a kolektiv 
Vydavatelství: Praha, Odeon 
Rok vydání: 1967 
Počet stran: díl I. 449 s. + díl. II. 441 s. 
..........................................



Obsah

Díl I. 
Rozdíl evropských a „orientálních“ literatur 
Přehled vývoje asijských a afrických literatur 
Přední východ 
Indie 
Literatury Jihovýchodní Asie 
Dálný východ 
Čína 
Literatury přilehlých oblastí (tibetská, mongolská, korejská, vietnamská) 
Japonská literatura 

Slovník spisovatelů A - J 

Díl II. 

Slovník spisovatelů K – Ž 








Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman