80. výročí XI. olympijských her v Berlíně a nepodařený triumf bílé rasy



Tento měsíc (srpen 2016) si bude svět připomínat 80. výročí letních olympijských her v Berlíně, kde měla být v praxi demonstrována nadvláda bílé rasy. Hitlerův plán ale nevyšel, protože 5. 8. 1936 získal afroamerický atlet Jesse Owens 4 zlaté medaile a postupně černí sportovci vítězili i v dalších disciplínách (viz foto s přehledem níže), načež Hitler poději poznamenal, že „jejich fyzická převaha nad civilizovanými bělochy je natolik viditelná, že by měli být z her vyloučeni.“ [1]


Kulaté výročí přimělo Deborah Riley Draperovou natočit dokumentu „
OLYMPIC PRIDE, AMERICAN PREJUDICE“, který ukáže příběh nejen Jesse Owense, který se stal symbolem, ale i ostatních afroamerických sportovců XI. olympijských her: Dave Albritton a Cornelius Johnson, rekordmani ve skoku do výšky; Tidye Pickett, Ralph Metcalfe, sprinter; Jimmy Clark, boxer; Matthew “Mack” Robinson, sprinter (starší bratr baseballisty Brooklyn Dodgers Jackie Robinsona); John Terry, vzpěrač nebo John Brooks, skok daleký.

V
ítězství v Berlíně bylo ale pro těchto 18 afroamerických sportovců spíše začátkem, protože po návratu domů, museli čelit segregaci a zákoníku Jim Crow. Dokument tedy vypráví příběh, který překračuje dění olympijských her a snaží se tak ukázat širší kontext a význam jich účastníků. V dokumenty byly použity osobní rozhovory a dosud nikde nepublikované záběry a fotografie.O nejslavnějším členu této sportovní skupiny, Jesse Owensovi byl natočen film, který měl letos premiéru. Race (2016)

PS: Traileru k dokumentu obsahuje dobový záběr závodu na 400m, kde Archie Williams získal zlatou medaili. Mnohem více je ale výmluvné, jakým způsobem moderátor komentuje Williamsův výkon; nejdříve jej nazve "černým panterem" a když se Williams dostává do vedení před Britského běžce Godfrey Browna poznamená „ten černoch je nebezpečný“.


[1] Anspach, Emma; Almog, Hilah (2009). "Hitler, Nazi Philosophy and Sport". Duke.edu. Retrieved March 23, 2014.





Jesse Owens se spřátelil s německým sportovcem Luz Longem, se kterým soupeřil ve skoku do výšky. Oba zůstali přáteli a psali si i po skončení her. Long byl zabit na frontě 14. 7. 1943 během druhé světové války.


Dave Albritton a Jesse Owens krátce před začátkem XI. olympijských her 1936.


(L-P) Jesse Owens, Ralph Metcalfe, Foy Draper, Frank Wykoff (Srpen 1936)



(L-P): Dave Albritton a Cornelius Johnson (rekordmani ve skoku do výšky), Tidye Pickett (trojboj: běh, skok, hod), Ralph Metcalfe (sprinter), Jimmy Clark (boxer), Matthew “Mack” Robinson (sprinter, starší bratr baseballisty Brooklyn Dodgers Jackie Robinsona), John Terry (vzpěrač) a John Brooks (skok do dálky)



Race (2016)

Director: Stephen Hopkins
Writers: Joe Shrapnel, Anna Waterhouse
Stars: Stephan James, Jason Sudeikis, Eli Goree 

Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)