"Můj život s Martinem Lutherem Kingem" Coretta Scott King (Praha 1976)


Nikdo jiný, než manželka M.L.Kinga, nemohla vylíčit s takovou naléhavostí životní příběh muže, který se už za svého života stal legendou. Její kniha vznikla bezprostředně po atentátu 4.dubna 1968, kdy zákeřný výstřel ukončil v 39 letech život jejího manžela. Své vyprávění začíná od slavnostního rozhodnutí, jímž byla M.L.Kingovi udělena Nobelova cena míru pro rok 1964.

Odtud se pak vrací až do svého mládí a líčí těžký všední úděl barevných obyvatel, jimž byla upírána nejen základní lidská a občanská práva, ale kteří byli běžně ponižováni přímo ve své lidské důstojnosti. Už jako student hledal M.L.King své místo v zápase s tímto rasistickým útlakem. Záhy poté, co nastoupil do úřadu jako pastor ve městě Montgomery, byl už si jist, že hnutí za osvobození černošských obyvatel povede v duchu nenásilného odporu. 
Inspirován Gándhím postavil se beze zbraně proti rasovému bezpráví. Vydal se tak na cestu neustálého ohrožení. Na jeho dům dopadly bomby, byl několikrát zraněn a více než dvacetkrát uvězněn. Každý den mohl být jeho dnem posledním. Snad ani nelze pochopit míru utrpení, která nesla jeho rodina se čtyřmi malými dětmi. A přesto neustal hlásat nenásilí a vše přemáhající sílu lásky. Dokázal naopak připojit k cílům černošského hnutí i boj proti chudobě a za mír mezi rasami a národy. Proto vzbudilo svědectví paní Kingové pozornost na celém světě a budou se k němu jistě i vracet i budoucí generace.


(Anotace je převzata z přebalu knihy)



...................................
Název: Můj život s Martinem Lutherem Kingem
Originální název: My life with Martin Luther King
Autor: Coretta Scott King (1927-2006)
Překlad: Jaroslav Šonka
Vydavatelství: Vyšehrad
Rok vydání: 1976
Počet stran: 302 s.
...................................



Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)