"Pevná pouta - moje náruč bílá: výbor z lidové poezie bosenských a hercegovských muslimů" (Mladá fronta, 1993)



Výbor z lidové poezie bosenských a hercegovských muslimů předkládá českému čtenáři sbírku lyrických nebo lyricko-epických lidových písní, z nichž nejtypičtější jsou tzv. sevdalinky. Jde o milostné písně, v nichž často zaznívá nejen vášnivý a bolestný milostný cit, ale současně až jakási osudová, a přesto sladká teskná melodie, vystižená ve své podstatě verši. Nejde však o čistě orientální milostný styl, i když označení „sevdah“ pro milostnou touhu převzali neznámí pěvci těchto písní z turečtiny.

Oblíbeným kompozičním rámcem těchto milostných písní bývá dialog, především rozmluva mezi milenci nebo mezi dívkou a její matkou. I v tomto malém, nerozsáhlém výběru je možné vystopovat určité mravní zásady, příznačné pro lidovou poezii obecně. Zdůrazňuje se vzácnost skutečné lásky, mnohem vzácnější než jakékoliv bohatství, zatracuje se sňatek bez lásky, odsuzuje se nevěra. Ani mnohoženství (v islámu za určitých podmínek povolené)se nechápe jako naprostá samozřejmost.

Po stránce jazykové je třeba připomenout poměrně hojný výskyt tzv. turcizmů, tj. slov přímo tureckého nebo širšího arabského původu. Vesměs jde o výrazy k označení typických reálií z bosenského a hercegovského regionu, jichž se namnoze užívá i v novější umělecké literatuře.
Nejčastěji se v sevdalinkách uplatňuje tzv. deseterac, tj. desetislabičný trochejský nerýmovaný verš s rytmickým předělem po čtvrté slabice.

(text je převzat z úvodu knihy)

%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Název: Pevná pouta - moje náruč bílá: výbor z lidové poezie bosenských a hercegovských muslimů
Překlad: Josef Hiršal a Milada Nedvědová
Vybral a uspořádal: Vladimír Pistorius
Vydavatelství: Praha: Mladá fronta
Rok vydání: 1993
Počet stran: 180
%%%%%%%%%%%%%%%%%%



Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)