"Beale Street blues / Jdi a hlásej to z vrchu" James Baldwin (Odeon 1979)



Ve svazku společně vycházejí dvě díla vymezující autorovu tvorbu. Prvotina Jdi a hlásej to z vrchu je příběhem čtrnáctiletého černošského chlapce Johna, který se pokouší definovat svůj vztah k nejbližšímu okolí i společnosti, v níž žije, aby se tak dobral pravdy o své totožnosti a místě v životě.
Děj se odehrává především v současném Harlemu v prostředí pololidového černošského náboženství – jedné z mála oblastí, v níž mohli američtí černoši volně promlouvat ke svým spoluobčanům. Retrospektivní pasáže pak zabírají i život na americkém Jihu, který už do jisté míry patří minulosti.

Výpovědi, vzpomínky a úvahy čtyř hlavních postav, Johna Grimese, jeho otce Gabriela, matky Elizabeth a tety Florence, se protínají v náročně koncipovaném, nesmírně působivém proudu vyprávění. V barvitém obrazném jazyce a propracované větné stavbě se odráží zlidovělá biblická tradice, která je tak specifická pro metaforický jazyk prostých černošských kazatelů.
Melodika vět upomíná na další kulturní dědictví, jehož si je Baldwin vědom, na tradici americké černošské hudby. Konkrétní příběh Johnova hledání se těmito formálními prostředky posouvá do obecnější roviny, působivé svou univerzálností.


Beale Street blues, zatím poslední román autorův, jehož název je inspirován i u nás známým lidovým černošským blues, je baladickou výpovědí o lásce dvou černých milenců, kteří o své štěstí musí nekompromisně bojovat. Dějištěm opět newyorský Harlem, hrdinové opět narážejí na překážky, které brání jejich lidské seberealizaci a milostnému vztahu. Překážky o to záludnější, že tentokráte tu nestojí jako osamělí jedinci bouřící se proti okolnímu světu, ale jako reprezentanti černé menšiny, jejichž postavení v bílé Americe ještě zdaleka není dořešeno.

(Anotace je z přebalu knihy)



*************************************
Název: Beale Street blues / Jdi a hlásej to z vrchu
Originální název: If Beale Street Could Talk (London, 1974)
Go Tell It on the Mountain (Signet Books, New York 1963)
Autor: James A. Baldwin (1924-1987)
Překlad: Michael Žantovský
Doslov: ; Josef Jařab
Vydavatelství: Praha, Odeon
Edice: SSP (Soudobá Světová Próza, svazek 342)
Rok vydání: 1979
Počet stran: 378 s.

*************************************





Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)