"Možnost volby" The Impressions (1969)


Jakmile dva nejvýznamnější političtí představitelé afroamerické menšiny zaplatili nejvyšší cenu za změnu společenského statutu, byl to definitivně signál započetí procesu změn, který již nešlo zastavit. Přelom 60. a 70. let byl rovněž momentem, kdy byli do tohoto procesu zapojeni Afroameričané z různých sfér společenského života. Ve světě černé hudby se náhle začala objevovat jména a témata, která dříve (v 1. polovině 20. století) byla přítomna spíše jen latentně. Jediný osobitý, "novým černochem" nasáklý zvuk, se nejprve dral na povrch z jazzové avantgardy (Parker, Coltrane, Davis, Gillespie apod.). Téma blackness se náhle rozlilo všemi směry a zaplavilo soul-funkový zvuk. George Clinton a jeho hudební syndikáty Parliaments a Funkadelic přinášely za drsného zvuku kytar a syntezátorů syrový příběh ulice, které posluchač neznal. Pro které byl tento zvuk příliš tvrdý tu byl Detroit a "lovesongs" z Motown records. 

Kombinací obojího představuje chicagská kapela The Impressions, jejíž úspěch byl téměř zaručen, protože zakládajícími členy byl skladatel a zpěvák Curtis Mayfield a Jerry Butler. The Impressions a Curtis Mayfield představují jakousi syntézu obou postav, o kterých byla řeč na začátku. Hudebně i lyricky symbolizují šálek kávy s detroitským zvukem, do kterého ale dáte maximálně jednu kostku cukru.

Tennessee roku 1958 byla kapela založena trojicí: Sam Gooden, Richard Brooks a Arthur Brooks. V Chicagu se zapojil již zmíněný Jerry Butler a Curtis Mayfield. Buttler a bratři Brooksovi odešli o čtyři roky později. Nové trio Mayfield, Gooden a nový člen Fred Cash vydrželi pohromadě osm let, do roku 1970, kdy se Mayfield také vydal na sólovou dráhu. Trio bylo ale i nadále v kontaktu a Mayfield pro The Impressions produkoval

Skladba "Choice of Colors" vyšla na albu "The Young Mods' Forgotten Story" (1969) a jedná se o druhé album na labelu Curtise Mayfielda Curtom Records, který je považováno za první afroamerické hudební vydavatelství. Text této skladby byl pro radia v době vydání problémem a odmítaly jej hrát.







"Možnost volby" The Impressions (1969)

Když byste si mohli vybrat barvu,
která by to byla, mí bratři?
Když byste si mohli vybrat mezi dnem a nocí,
co by pro vás bylo to pravé?

...

Lidé musí ukázat ostatním, 
že lepší dny se již blíží, pro mě i pro vás. 
Stačí jen trocha vědomostí a lásky, 
aby náš národ zlepšil společnost.

Někteří z nás ale radši budou nadávat a naříkat,
než aby přinesli trochu naděje.
Jednou bychom ale měli překonat naše sny.
Stačí, když budete pouze poslouchat, co říkám...

...

Když byste si mohli vybrat barvu,
která by to byla, mí bratři?
Když byste si mohli vybrat mezi dnem a nocí,
co by pro vás bylo to pravé?







Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)