Konrad Paul Liessmann (audio) debaty, rozhovory, recenze, kniha Teorie nevzdělanosti)

 


Jestliže preferujete hořkou pravdu před sladkou lží, dost možná vás zaujmou názory rakouského profesora filosofie, etiky, literárního kritika a esejisty Konrada Paul Liessmanna. Na odkaze je několik audio recenzí jeho neslavnější knihy "Teorie nevzdělanosti", která vznáší nepříjemné otázky a problematizuje stav vědění v moderní západní společnosti. Dále zde naleznete dva rozhovory pro Český rozhlas, a recenze dalších knih: "Filosofie zakázaného vědění" se zabývá filosofií Friedricha Nietzscheho. Kniha "Chvála hranic" se zaměřuje na bezbřehou rekonstrukci společnosti moderním člověkem a přeměnou hranic jak geografických, tak kulturních. Konradova kniha "Teorie nevzdělanosti" svým názvem parafrázuje esej "Teorie polovzdělanosti" od filosofa Theodor W. Adorna, který rovněž viděl problém mezi kvantitou a kvalitou vědění, věděním, které je více horizontální, než vertikální; slovy Michaela Hausera: "Polovzdělanost je past, z níž je těžké uniknout. Projevuje se především neschopností propojit jednotlivé poznatky do živého dynamického celku, tedy zlomkovitost poznání. Také zabraňuje tomu, aby si člověk mezery ve vzdělání uvědomil." (viz článek: "Polovzdělanost, nepřítel demokracie" Michael Hauser, 6. května 2011 @Deník Referendum)


download mp3


Jaký je náš vztah ke vzdělání a vzdělanosti? "Teorie nevzdělanosti" profesora Vídeňské univerzity K. P. Liessmanna. Host: prorektor Univerzity Karlovy pro rozvoj, Stanislav Štech (CRozhlas, 15. 8. 2010)

Filosofie zakázaného vědění je dílo Konrada P. Liessmanna: Rekonstruuje odkaz filozofie Friedricha Nietzscheho o zákazech v oblasti poznání nás samotných. V pořadu zazní ukázky z uvedeného titulu._17.1.2017

K. P. Liessmann_Teorie nevzdělanosti_(Politicka literatura ,1. 3. 2010)
Rozhovor s K.P. Liessmannem - Obraz cloveka_(CRozhlas_23.2.2011)
Rozhovor s K.P. Liessmannem_(Nazory a argumenty, 5. 10. 2010)
Teorie nevzdělanosti_K. P. Liessmann_19.1.2016
Teorie nevzdělanosti_K. P. Liessmann_Pt. I._12.8.2014 (Lide pera)
Teorie nevzdělanosti_K. P. Liessmann_Pt. II._12.8.2014 (Lide pera)
Univerzum veci (estetika)_K. P. Liessmann_15.3.2016
Vzdělanost, polovzdělanost a nevzdělanost - 1. cast._Liessmann_4. 3. 2014
Vzdělanost, polovzdělanost a nevzdělanost - 2. cast._Liessmann_11. 3. 2014
K. P. Liessmann_Chvála hranic_(7.4.2014)


Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)