Zora Hesová komentuje zákaz propagace homosexuality maďarským parlamentem (26.6.2021)




Ještě než skončí měsíc hrdosti, nebude od věci okomentovat podcast z 16.6.2021 na webu Deník N, kde politoložka a islamoložka Zora Hesová reaguje na aktuální dění v Maďarsku (viz odkaz níže), kde parlamentem prošel zákon, který "zakazuje šířit mezi mladými lidmi jakékoliv materiály, které zobrazují homosexualitu nebo změnu pohlaví". Zajímavé na tomto tématu není až tak dění na maďarské politické scéně, ale spíš jak jej naše media komentují a hlavně do jakého rámce ho zasazují. V současné době člověk bojující nejčastěji s virem používá orwellovská přirovnání až moc, v tomto případě je ale metafora Newspeaku nabíledni, protože zazní slova jako "propaganda" nebo "svoboda", kterou jim přinesl (údajně) sekularismus. V půlhodinovém podcastu Zora Hesová nejdříve komentuje tento zákon, který je "dalším omezování práv LGBTQ lidí" v Maďarsku. V druhé části se více hovoří o české politické scéně a jak by mohl být podobný zákon schválen u nás a jak je vůbec toto téma aktuální pro české politiky.

Co je na celém podcastu zvláštní, že se nejedná o zpravodajství, novinový článek, neutrální rozhovor, jež má zprostředkovat téma veřejnosti, ale o kritiku konzervativní politiky z neoliberálních pozic zabalený do akademického hávu serióznosti. Zcela přiznaně se mluví obviňování z propagandy LGBTQ a gender témat a konzervativní pozice je zde apriory ta špatná strana s nesprávnými názory (viz kritika kardinála Duky nebo polských katolíků). Stačí se podívat na audio archiv Českého rozhlasu* nebo si poslechnout pořad Liberatura na Radiu Wave a je zcela jasné, že mediální prostor, a v tomto případě veřejnoprávní medium, dává velký prostor jedné z menšin, oproti těm zbylým a dění (politické i kulturní) je vykládáno z pohledu liberálů. Dále je možné zaznamenat, jak významné společnosti mají (měly) při Pride Month oslavách duhová loga, viz např. Seznam.cz před několika. Rovněž v pořadu zazní slova o současném člověku, který touží po svobodě a je to řečeno ve spojitosti se sekularizací společnosti 20. století, kde je také jaksi apriori považováno "sekulární" za jedno ze samozřejmých "dober" moderního svět. Podivně také zní slova od akademičky, když bagatelizuje transgender zmatek v hlavách náctiletých a označí jej za "hloupost". Zde jeden důkaz, že teenageři až zas tak jasno mnohdy nemají a je tedy rozumné si toto nevratné rozhodnutí dobře rozmyslet."**

Pro ty, co chtějí vidět a slyšet toto není polemická otázka, ale realita mediálního prostoru a společnosti ve velkých městech, v nichž se neoliberální světonázor stal jakýmsi daným postojem. Deník N, resp. moderátor Filip Titlbach a zpovídaná akademička Zora Hesová nevyvracejí, ale celých 30min. potvrzují, že neoliberálové promují a propagují své hodnoty skrze media, kde by naopak měla být nestranně komentována a analyzována; rovněž potvrzují slova ruského intelektuála Alexandra Dugina, že neoliberalismus "už nemá politický rozměr, už nezastupuje svobodnou volbu, ale místo toho se stává jakýmsi dějinně deterministickým osudem"***.


odkazy:



*

**




Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)