"Slavný básník a myslitel arabský XI. stol. Abul'Alá" Rudolf Dvořák (1916)




Slavný básník a myslitel arabský XI. stol. Abul'Alá (Ahmed b.'Abdallāh Abu l-'Ala' al- Ma'arrī): Přednáška, již měl při své instalaci za rektora c. k. České University Karlovy Ferdinandovy dne 19. října 1915 Rudolf Dvořák

Světová válka, jíž prožíváme, rozmnožila i počet slepců. jest časovým poukazovati na to, kterak i tyto bytosti, jež svět právem uvykl čítati mezi nejnešťastnějšími, možno laskavou a obětavou péčí okolí, správným rozpoznáním a účelným pěstěním mohutnosti lidské. Nad jiné výmluvným jest příklad Araba, který přes svou slepotu trvající od útlého mládí, dožívaje vysokého věku 85 let, uplatněním svých mohutností: neobyčejné paměti a vynikajícího nadání básnického a filologického, stává se nejen předním mužem své rodné obce a slavným učitelem nesčetných žáků, ale svými vrstevníky uznám jest přímo nejslavnějším mužem své doby. A vykázala-li mu literatura arabská čelné místo meze reprezentanty své poezie, zařadí jej i Evropa, až blíže obeznámí se s jeho názory, mezi přední myslitele a lidumily světa. Překlad zajisté výjimečný, ale dosvědčující, že ani vrcholky společenské nezůstaly vynikajícím slepcům nedostupny.


Abu´ala (Ahmad ben Abdalláh ben Suleimán) al-Ma´arrí, tj. Maarský, narodil se 363 Hidžry (973 n.l), v syrském městečku Maaře, na cestě mezi Halebem a Emesou, druhdy kvetoucím, ale za doby Abulalovy již v úpadku. Otec jeho pocházel z křesťanského kmene arabského Tanúch, Abulalá je však muslim. Jsa necelá čtyři léta stár, dostal Abulalá neštovice a oslepl a je odkázán na nejbližší okolí, na pozdějších cestách po knihovnách provázen ne nezbytným průvodcem. Slepotu považuje za pouto, jež čas mu uložil, za síť, v níž je lapen.

(Text je převzat z úvodu, autor PhDr. Rudolf Dvořák, profesor orientální filologie)


...........................
Autor Rudolf Dvořák
Název: Slavný básník a myslitel arabský XI. stol. Abul'Alá
Vydavatel: Společ. knihtiskárny v Zábřehu
Rok: 1916
Počet stran: 33
...........................

O autorovi:

Rudolf Dvořák

* 12. 11. 1860 Dříteň u Českých Budějovic
†   1. 2. 1920 Praha

Do dějin české vědy se zapsal jako orientalista a první profesor východních jazyků na UK. Po maturitě na gymnáziu v Čes. Budějovicích (1879) absolvoval na pražské univerzitě klasickou a orientální filologii. Jako stipendista studoval arabštinu, perštinu, turečtinu, semitistiku, asyrologii a sinologii v Lipsku, kde r. 1883 dosáhl doktorátu filozofie. Jeden semestr byl asistentem indologa a íránisty E. Trumppa v Mnichově. R. 1884 se stal soukromým docentem, r. 1890 mimořádným a r. 1896 řádným profesorem na pražské české univerzitě (v l. 1915–16 byl jejím rektorem). Do r. 1890 byl zaměstnán v redakci OSN (Ottův slovník naučný), v l. 1892–98 byl jeho hlavním redaktorem pro orientalistiku. Od r. 1903 řídil (s profesorem staroindické filologie a srovnávacího jazykozpytu J. Zubatým) Příruční knihovnu orientální filologie, z níž později vznikl orientalistický seminář. Byl zvolen řádným členem KČSN a ČAV (od r. 1913 byl jejím generálním tajemníkem). Od r. 1866 se aktivně účastnil všech mezinárodních orientalistických kongresů.

Vědecky se zabýval poezií perskou (Háfiz), tureckou (Bákí), arabskou (Abdul'Alá, Abú Firás), jazykovědou (např. v habilitačním spise psal o cizích slovech v Koránu), biblistikou. Z filozofického hlediska jsou důležité zejména jeho příspěvky k dějinám čínského myšlení (některé z nich napsal pro Aschendorffovu münsterskou edici spisů o mimokřesťanských náboženstvích). Mnoho hesel ze svých oborů napsal pro OSN. Z řady jeho překladů vynikají Lao-c'ovy knihy o tau a ctnosti (1920). Na tlumočení staročínských zpěvů Š-ťing spolupracoval s J. Vrchlickým.

Publikace:

Abu Firas, arabsky básník a rek 10. stol. / Rudolf Dvořák

O kulturním významu Arabů pro Evropu / Rudolf Dvořák







"Slavný básník a myslitel arabský XI. stol. Abul'Alá
Rudolf Dvořák (1916)
úvodní strana

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)