Zlo v západní kultuře I. Socha Lilith a Lucifera v Karlíně (21.10.2022)

 


foto: citát z Bible na botách Nike:
"Řekl jim: “Viděl jsem, jak Satan spadl s nebe jako blesk."
(Lukáš 10:18)

Geopolitický shift posledních dvou let otevřel mnoho témat a nová také přinesl, každopádně uctívání zla skrze estetiku umění nebo hudby je věc mnohem delší doby. Impuls k tomu vzešel sekularizací západní společnosti, ve které absence nadosobních hodnot a tradiční spirituality generovala stále větší míru cynickosti a nihilismus. Jestliže byl tento trend v hudbě a umění nejasně čitelný a vše se svádělo na zábavu, nová socha Davida Černého v Karlíně a hlavně jeho komentář k ní už ambivalenci a zábavu člověku nedává. Z jeho slov vyzařuje postoj současného člověka, který nemusí být nutně archetyp, jímž lze ocejchovat celou společnost, ale i menšina smýšlející tímto způsobem by mohla leckoho znepokojit. 

Problematičnost je nejen v soše/sochách samých, ale v pyšném tónu Davida Černého, když říká: "Bůh, ten neni..." nebo škodolibě "Lucifer je dost pohyblivej." Ať už jsme nábožensky založeni nebo ne, skutečností je, že abráhámovská tradice formovala i naše tradice, tj. západní společnosti, díky ní je člověk člověkem, a díky ní je schopen rozeznat dobro a zlo. Proto je problematické, jak pod image "rebela", co budí kontroverzi, se veřejně odhaluje arogantní osobnost, která se přiznaně staví na stranu zla a karikuje dobro. Dobro ne v obecném a vágní rovině, ale jeho samotnou esenci. V tomto ohledu se může jednat o skutečně bezprecedentní moment, kdy si lidé mohou uvědomit, že společenské status quo skončilo a člověk se ubírá velmi špatným směrem.

První ukázka je z rozhovoru s Davidem Černým pro Radiožurnál.
Druhá ukázka je rozhovor s kurátorkou Marií Foltýnovou.






01:55
"Kdo to má seshora možnost vidět?
David Černý: "Nikdo. Bůh, ten neni..."

17:30
"Lilith, ale není jediná socha."
David Černý: "Ta noha je jasná – je to Adamova noha, kterou ji vykopl z ráje. Ta ruka, to je ruka Gabriela, samozřejmě. A potom je tam ještě druhá ruka, a ta jde z podzemí – Lucifer."

"Čtvrtá socha, to je tedy ten Lucifer. Ta socha bude pohyblivá?"
David Černý: "Ta bude hodně pohyblivá. Lucifer je dost pohyblivej."




"Místo dvou gigantů máme plastiku Lilith, ruku Adama a nohu Lucifera a já se přiznám, že bych v takovém domě bydlet nechtěla. Lilith není jen ženou, která se vzepřela Adamovi, jak to reprodukuje David Černý, v první řadě je to démon, černá síla."

Kurátorka Marie Foltýnová

"Lilith se sice vzepřela Adamovi a utekla z Edenu, ale Bůh na ni seslal trest. Všechny děti, které následně zrodila a měly hmotnou povahu, zahynuly a ona se pak začala mstít celému lidstvu. Lilith prochází všemi možnými mytologiemi, od Mezopotámie přes židovskou i křesťanskou tradici. V každé z nich je symbolem negativní síly, démona a čarodějnice, která může za to, že při porodu umírají ženy a malé děti. Lidé si ji často spojovali například s náhlým úmrtím kojenců. A to není hezká symbolika. Davidu Černému se nejspíš zalíbila myšlenka, že Lilith je první postavou, která si přála zrovnoprávnit postavu ženy a muže, ale také se z ní stal démon zabíjející rodičky a malé děti. Ve výsledku tedy vystupuje proti ženám, a to není symbol feminismu."

Kurátorka Marie Foltýnová



Další posty ze série Zlo v západní kultuře


Populární příspěvky z tohoto blogu

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)

"Kultura a umění v post-industriální společnosti" Daniel Bell (1976)

"Čím vyšší byly domy, tím menší byli lidé" Zdeněk Němeček (1932)