Muhammad Abdul Azíz a Khalil Islam byli zproštěni obvinění z vraždy Malcolma X v roce 1965


foto: Muhammad Abdul Azíz (tehdy znám jako Norman 3X Butler) a Khalil Islam (tehdy znám jako Thomas 15X Johnson)v roce 1965 při vynesení rozsudku.


Ve čtvrtek 18.11.2021 zprostil viny newyorský soud Muhammada Abdul Azíze (*1938) a Khalil Islama (1935-2009) z vraždy Malcolma X, leadera za rovná práva Afroameričanů, ke které došlo 21.2.1965 v harlémském kulturním centru  Audubon Ballroom. Spolu s nimi byl z vraždy odouzen Talmadge Hayer (*1941), nyní Mujahid Abdul Halim, který se jediný k činu přiznal, ale také rovněž vždy tvrdil, že oba spouluobvinění nemají s atentátem nic společného. Jak Muhammad Abdul Azíz, tak Khalil Islam tvrdili, že jsou nevinní. Khalil Islam měl dokonce alibi, že v čase atentátu nebyl na místě činu, protože měl zraněnou nohu. Odsouzeni byli v roce 1966 a ve vězení strávili dvě dekády; Muhammad Abdul Azíz abyl propuštěn v r. 1985, Khalil Islam až v roce 1987. K tak významné změně v původním verdiktu došlo také díky washingtonskému nezávislému novináři Abdur-Rahman Muhammadovi a jeho dokumentu “Who Killed Malcolm X? (více o dokumentu zde).

Bylo by ale velmi naivní myslet si, že láska a pravda zvítězily nad lží a nenávistí, a ještě ke všemu v US of A. Poslat dva lidi na 20let do vězení je velmi zvláštní, a přiznat chybu po 55letech je také zvláštní; a myslet si, že to všechno je jen díky Netflixu je ještě zvláštnější. Jak zmiňuje Abdur-Rahman Muhammad v reportáži, ještě ten den, kdy byl Malcolm X zavražděn, se v harlémském kulturním centru Audubon Ballroom pořádal koncert a lidé tam tancovali, ačkoli ve zdech byly kulky a kolem nich byly stopy, které mohly usvědčit skutečné atentátníky a dvěma lidem by se o 20let prodloužil život.


3:178 (sura: Ál ‘Imrán)
"Nechť si ti, kdož nevěří, nemyslí, že odklad, který jsme jim povolili, je pro ně dobrý; povolili jsme jim odklad jen proto, aby hříchy své ještě rozmnožili, a je očekává trest zahanbující."



Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)