"Who Killed Malcolm X" documentary (parts 1-6), Abdur-Rahman Muhammad, Rachel Dretzin, Phil Bertelsen





Šestidílný dokument dvojice autorů Rachel Dretzin a Phila Bertelsena "Who Killed Malcolm X?", otvírající nezodpovězené otázky vraždy Malcolma X 21.2.1965 v Harlemu (NYC), vychází z dlouholeté práce amerického muslima, historika a aktivisty Abdur-Rahman Muhammada.

V roce 2010 A. R. Muhammad napsal na svém blogu A Singular Voice, že zná skutečného střelce a vraha Malcolma X, kterým, dle jeho tvrzení, je Al-Mustafa Shabazz (později si změnil jméno na William Bradley), který žil do nedávna v Newarku (New Jersey). Ke skutečné konfrontaci s nově zjištěnými informaci ale Muhammad neměl možnost, protože W. Bradley zemřel v roce 2018. V rozhovoru pro Democracy Now! (link 21.2.2020) Muhammad řekl, že vražda Malcolma X a její vyšetřování a "odsouzení" viníků sleduje od 80. let. Z vraždy Malcolma X byli obviněni a odsouzeni celkem tři lidé; Talmadge Hayer, Norman 3X Butler a Thomas 15X Johnson. Hayer později tvrdil, že Butler i Johnson jsou nevinní, sám se ale k činu přiznal.


Abdur-Rahman Muhammad se narodil v roce 1962 ve městě Providence (stát Rhode Island) jako Kenneth W. Oliveira, Jr. a na Howard Univerzitě vystudoval obor filosofie (titul bakalář). V roce 1986 konvertoval k islámu. Sledovat jeho názory můžete např. zde Abdur-Rahman Muhammad @twitter nebo jeho webu Abdur-Rahman Muhammad.
 

Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)